Economie kort

Fraudezaak Rabo en Merrill Lynch blijkt afgehandeld

NEW YORK. Rabobank en de Amerikaanse bank Merrill Lynch hebben een fraudezaak rond een belegging in complexe financiële producten buiten de publiciteit om afgehandeld. Uit stukken op de site van het Supreme Court van de Amerikaanse staat New York blijkt dat de zaak in juni is gesloten. Niet duidelijk is of de partijen een schikking hebben getroffen. Een woordvoerder van Rabobank wilde alleen zeggen dat de zaak „vriendschappelijk is opgelost” en dat er „niet meer wordt geprocedeerd”. Rabobank belegde in 2007 in een investeringsvehikel van Merrill met daarin complexe financiële instrumenten. Na de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt leed de bank, naar eigen zeggen, een verlies van 45 miljoen dollar op de belegging. De Nederlandse bank verweet Merrill bij het aan de man brengen van de investering onrechtmatig te hebben gehandeld en stelde de bank aansprakelijk voor de schade. De Amerikaanse zakenbank zou Rabobank hebben misleid, onder meer door een verkeerde voorstelling van zaken te geven van de selectie van de instrumenten in het vehikel. (ANP)

Europese Commissie onderzoekt IBM

BRUSSEL. De Europese Commissie stelt twee onderzoeken in naar het gedrag van de Amerikaanse computerfabrikant IBM. Dat bedrijf zou de Europese concurrentieregels hebben overtreden, zo maakte de commissie bekend. De twee klachten richten zich op de positie van IBM op de markt voor mainframes, de enorme computers die worden gebruikt door overheden en bedrijven. Het concern zou het gebruik van het dominante IBM-besturingssysteem voor mainframes op illegale wijze koppelen aan de eigen hardwareproducten. Hierdoor zouden de mogelijkheden voor andere softwarefabrikanten worden beperkt. Daarnaast wordt IBM ervan verdacht de concurrentie op de markt voor het onderhoud van de mainframes tegen te werken. Dit zou het concern vooral doen door andere partijen onvoldoende toegang te geven tot reserveonderdelen voor de computers, waarvan IBM de enige leverancier is. (ANP)

Recordinleg voor levensloopregelingen

DEN HAAG. Werknemers hebben vorig jaar voor een recordbedrag ingelegd op levensloopregelingen. Voor het eerst sinds de invoering van de levensloopregeling ruim vier jaar geleden was er sprake van een stijging van de inleg, blijkt uit gepubliceerde cijfers van het CBS. De kentering heeft te maken met de discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd. „Meer dan de helft van de respondenten gaf aan met de regeling eerder te willen stoppen met werken”, aldus een CBS-woordvoerder. Een andere verklaring voor de toegenomen belangstelling is dat er vorig jaar sowieso meer interesse was voor allerlei spaarvormen vanwege de crisis. In totaal hebben werknemers vorig jaar 908 miljoen euro in levensloopregelingen gestopt. Dat is ruim 10 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste inleg tot nu toe. (ANP)

BinckBank profiteert van onrust door crisis

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Internetbeleggingsbank BinckBank heeft het afgelopen kwartaal geprofiteerd van de onrust op de financiële markten. Dankzij de schuldencrisis waren beleggers actiever en kon de bank meer transacties uitvoeren. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De nettowinst kwam uit op 13 miljoen euro, 43 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 19 procent naar ruim 49 miljoen euro. Het aantal transacties liep op tot 2,5 miljoen en leverde de bank ruim 35 miljoen euro aan provisie op.