Platencontract voor nonnen in Avignon

Een groep Benedictijner nonnen in Avignon, die in een van de buitenwereld afgesloten klooster leeft, heeft een platencontract gekregen van Decca Records.

Ze gaan gregoriaanse liederen zingen op een plaat die dit najaar moet uitkomen. Dat heeft Universal Music, waar Decca een onderdeel van is, gisteren bekendgemaakt.

„We hebben dit nooit gezocht, dit is op ons pad gekomen”, was het commentaar van de abdis van de Abbaye de Notre-Dame de l’Annonciation. „We waren eerst bang dat dit ons kloosterleven zou aantasten, maar we hebben Sint Jozef in gebed om raad gevraagd. En onze gebeden zijn verhoord.”

De zusters hebben gereageerd op een advertentie van Universal Music, die nonnen wereldwijd vroeg om mee te doen aan een platenopname. Zeventig kloosters uit de hele wereld – Europa, Zuid-Afrika en Amerika – meldden zich aan. De platenmaatschappij koos het klooster bij Avignon.

Het idee om een nieuwe potentiële hit-cd met zingende nonnen op te nemen ontstond toen een van de directeuren van Decca zijn kantoor moest verhuizen. Hij vond vinylplaten met zingende nonnen. „Als je het geluid van zingende nonnen hoort, ontsnap je meteen aan de stress en het jachtige van het moderne leven”, zei Tom Lewis. „Je krijgt een glimp van een andere wereld. Het is het geluid van iets tijdloos.” Hij besloot dat zijn platenmaatschappij opnieuw zoiets moest maken.

Aanvankelijk was het idee om de plaat Voices – Chant from Avignon in september al uit te brengen, als de paus Groot-Brittannië bezoekt. Maar dat plan is als te haastig verlaten. Het wordt nu november.

De nonnen zullen het klooster niet uitgaan. Ze moeten de opnames deels zelf verzorgen. Ook de foto’s voor de cd-hoes moeten ze zelf maken. In het klooster wonen 28 nonnen, van wie er 26 zullen meezingen.

Het platencontract dat vorige week getekend werd, werd de directeur door een rooster aangegeven; de nonnen hebben alleen contact met buitenstaanders vanachter een rooster.

De nonnen van de Abbaye de Notre-Dame de l’Annonciaton zijn zelfvoorzienend. Er is een non die kan lood gieten, een non die tandartshulp kan bieden en een die een elektriciënscursus gevolgd heeft.

De Franse nonnen zingen acht keer per dag, en de muziek die ze voor hun cd-album gaan opnemen wordt beschouwd als de oudste vorm van gregoriaans.

Decca en Universal Music hebben in 2008 groot succes gehad met een cd vol gezongen door Cisterciënzer monniken van de Stift Heiligenkreuz, getiteldChant: Music For Paradise. Daarvan zijn ruim een miljoen exemplaren verkocht. De monniken hebben de opbrengst aan goede doelen besteed.

Universal Music is ook de platenmaatschappij van wereldser popsterren als The Rolling Stones, Elton John, Lady Gaga en Amy Winehouse.

(Reuters, AP, The Observer).