Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

selectie Theater

Parade Amsterdam 2009. Foto Rob de Ruiter
Parade Amsterdam 2009. Foto Rob de Ruiter

Likeminds op de Parade

Likeminds, platform voor jonge urban theatermakers, staat voor het eerst op De Parade, met drie voorstellingen. In Doorbraak doen twee Marokkaanse vrouwen, Khadija Massaoudi en Jihane el Fahidi, lichamelijke oefeningen waarmee zij hun uithoudingsvermogen en incasseringsvermogen testen. De een tilt de ander op tot ze erbij neervalt, de een schopt de ander in de zij. Doorbraak is een aangenaam confronterende performance waarin de dames zich kwetsbaar en stoer tegelijk tonen.

T/m 22 aug in Utrecht en Amsterdam. Inl: deparade.nl.

Schoftendiner op Parade

In de mime-voorstelling Schoftendiner van Carver Special Edition beelden jonge spelers, in de regie van Beppie Melissen, bordengevechten en rinkelende bestekconcerten uit in een aanvankelijk keurig gedekt restaurant. Zelfklevende servetten belagen de serveerster en kelners. De strijd met een koppig tafellaken is onvergetelijk. T/m 22 aug in Utrecht en Amsterdam. Inl: deparade.nl.

Parade: Hauser Orkater

Egon Kracht leidt zijn band door het repertoire van Hauser Orkater, de invloedrijke muziektheatergroep van Dick Hauser en de gebroeders Van Warmerdam uit de jaren zeventig. Zangers Maarten van Roozendaal, Thomas Spijkerman en Jan-Paul Buijs brengen de klassiekers als Der Gansumsonst, Dichtgevroren vijver, Zwarte weduwe, en Zie de mannen vallen. T/m 22 aug in Utrecht en Amsterdam. Inl: deparade.nl.

Mamma Mia!

Laatste dagen voor Mamma Mia; de aanstekelijk vrolijke musical waarin 22 hits van popgroep ABBA zijn verwerkt, over een bruid die drie exen van haar moeder op haar bruiloft uitnodigt om uit te vinden wie haar vader is. De moederrol, eerder gespeeld door Simone Kleinsma, is nu voor Lone van Roosendaal. Ook de anderen zijn nieuw, maar de hits zijn gebleven.

23-25 juli Beatrixtheater, Utrecht. Inl. www.musicals.nl

Mary Poppins

Overdonderendinnemendonweerstaanbaarglanzend is de musical Mary Poppins, over de magische gouvernante die fleur brengt in een vreugdeloos gezinsleven. Nieuweling Noortje Herlaar, winnaar van een auditieshow op televisie, maakt de verwachtingen meer dan waar. Circustheater, Scheveningen. Inl: musicals.nl.