Britse straatkunst voor het Witte Huis

A woman walks past shop-front shutters painted by street artist Ben Eine (real name is Ben Flynn) in the East End of London, July 22, 2010. Flynn's work has been thrust into the limelight after Britain's Prime Minister David Cameron gave U.S. President Barrack Obama a Flynn painting during his visit to Washington this week. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY)
A woman walks past shop-front shutters painted by street artist Ben Eine (real name is Ben Flynn) in the East End of London, July 22, 2010. Flynn's work has been thrust into the limelight after Britain's Prime Minister David Cameron gave U.S. President Barrack Obama a Flynn painting during his visit to Washington this week. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY) REUTERS

Op het Witte Huis hangt sinds kort graffiti. Het is een kunstwerk van streetartist Ben Eine dat de Britse premier David Cameron meebracht voor Barack Obama, om zijn eerste bezoek aan de Amerikaanse president te vieren.

Ben Eine, wiens echte naam Ben Flynn is, was nationaal al bekend met kunstwerken die uit enorme blokletters bestaan, aangebracht op muren en puien. Onlangs spoot hij bijvoorbeeld het alfabet op de luifels van winkels in de Londense Middlesex Street. Maar met de geste van Cameron is zijn roem wereldwijd bevestigd.

Twaalf jaar lang had Eine een kantoorbaan en maskeerde hij zijn illegale bestaan als graffitikunstenaar. „Mijn pak was de perfecte vermomming om tijdens lunchpauzes ongezien met verf aan de slag te gaan”, zei hij tegen de Britse krant The Times.

Camerons cadeau heet 21st Century City. Het doek toont die titel in Sesamstraat-achtige blokletters tegen een zwarte achtergrond.

Eine is tevreden dat Obama zijn werk gekregen heeft. „Hij lijkt me een coole gast”, zei hij in The Times. „Voor Bush had ik het niet gedaan.”