Zwitserland verliest op valuta-inkoop

De Zwitserse centrale bank heeft in het afgelopen half jaar een miljardenverlies geleden op interventies op de valutamarkt in een poging de koersstijging van de Zwitserse frank af te remmen.

In totaal gaat het om een verlies van 14 miljard Zwitserse frank (10,5 miljard euro). Dat heeft de Zwitserse centrale bank SNB gisteren bekendgemaakt in een kort persbericht. Op 13 augustus zal de centrale bank uitgebreidere halfjaarcijfers publiceren.

De concurrentiepositie van Zwitserland werd in het afgelopen jaar flink verzwakt doordat de nationale munt duurder werd ten opzichte van de euro en andere buitenlandse valuta. Internationale beleggers zochten tijdens de Europese schuldencrisis juist in de Zwitserse frank een veilig heenkomen. Hierdoor werd Zwitserse export voor buitenlandse handelspartners relatief duur en vreesden de autoriteiten in eigen land deflatie.

Om de ongewenste waardestijging van de frank een halt toe te roepen, kocht de centrale bank de afgelopen maanden massaal vreemde valuta in. Voor 132 miljard frank (99 miljard euro) kocht het buitenlands geld in, waarvan het gros euro’s. Door de enorme waardedaling van deze Europese munt moet SNB nu ruim 14 miljard frank afboeken.

De koers van de frank bereikte begin deze maand een hoogtepunt: met een waarde van net iets boven de 0,77 euro. Een jaar geleden stond de Zwitserse frank nog op ruim 0,65 euro.

Door de bestaande posities van de centrale bank in de eigen munt en in goud vallen de verliezen nog mee. Over de eerste zes maanden van dit jaar verwacht SNB een winst te boeken van 4 miljard frank (3 miljard euro).

Na publicatie van op zich gunstige kwartaalcijfers ging de koers van het aandeel van de Zwitserse bank Credit Suisse vanochtend met ruim 2,3 procent onderuit.

De bank uit Zürich die zwaar geraakt is door de kredietcrisis, rapporteerde een nettowinst van 1,59 miljard frank (1,19 miljard euro), 1 procent hoger dan het tweede kwartaal vorig jaar, en ook hoger dan analisten in het algemeen hadden aangenomen. Maar afgezet tegen het eerste kwartaal van dit jaar daalde de winst met 22 procent. De totale baten van Credit Suisse bedroegen in het afgelopen kwartaal ruim 8,4 miljard frank (6,3 miljard euro), 2 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.