Excuses Witte Huis na ontslag om 'racistisch' filmpje

Ook met een zwarte president ligt het thema huidskleur in de Verenigde Staten nog altijd zeer gevoelig. Het Witte Huis zag zich gisteren genoodzaakt nederig excuses aan te bieden aan een zwarte ambtenaar op het ministerie van Landbouw die valselijk werd beschuldigd van racisme.

De rel begon toen de rechtse website biggovernment.com onlangs een filmpje publiceerde van ambtenaar Shirley Sherrod uit Georgia. Het filmpje toont een toespraak van Sherrod tijdens een bijeenkomst van de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP in maart. Sherrod vertelt hierin dat ze worstelde een arme blanke boer te helpen zijn land te behouden, terwijl zoveel zwarte boeren hun land hadden verloren. „Dus ik gaf hem niet alle hulp die ik kon geven”, biechtte Sherrod op. „Ik deed net genoeg.”

De rechtse nieuwszender FOX pikte het filmpje op en sprak er bij iedere herhaling schande van. Voor ze het wist, had Sherrod haar superieuren aan de lijn en werd ze gedwongen haar auto aan de kant te zetten om via haar Blackberry ontslag te nemen.

Later bleek dat de website selectief had geknipt in beelden van Sherrods toespraak. De langere versie toonde dat Sherrod het incident met de witte boer – van 24 jaar geleden – juist aanhaalde, om aan te geven dat ze spijt had gekregen en dat huidskleur niet belangrijk is, maar armoede wel. En toen de bejaarde blanke boer en zijn vrouw bevestigden dat Sherrod hen heel goed had geholpen, moest zelfs de NAACP de kritiek op haar herzien.

Het Witte Huis zegt Sherrod een nieuwe „unieke baan” te hebben aangeboden. Ze zal er over nadenken, heeft ze gezegd. (AP)

Bekijk het hele fragment via nrc.nl/buitenland