Balkenende gaat bellen over sluiting Organon

Demissionair premier Jan Peter Balkenende moet van de Tweede Kamer bellen met de topman van het farmacieconcern Merck over de sluiting van het laboratorium van MSD in Oss.

Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven deed gisteren tijdens het ‘Organon-debat’ in de Tweede Kamer de toezegging dat Balkenende gaat bellen.

Vorige week werd bekend dat Merck wereldwijd 8 van de 34 laboratoria gaat sluiten, waaronder dat van farmaciebedrijf MSD, voorheen Organon. Bijna de helft van de 4.500 banen wordt geschrapt – ruim 1.100 hooggekwalificeerde onderzoekers verliezen hun baan. Gisteren keerde de Kamer terug van reces om met de minister hierover te debatteren.

De Franse president Nicolas Sarkozy greep de telefoon toen hij hoorde dat Merck wellicht het laboratorium in Frankrijk ging sluiten. Zijn interventie had succes. Het telefoontje dat demissionair premier Balkenende nu gaat plegen met Merck-topman Clark is niet een poging om het besluit terug te draaien, zo liet Van der Hoeven weten: „Dat is valse hoop creëren. Het is bedoeld om het commitment van Merck vast te leggen.”

Dinsdag heeft Van der Hoeven zelf met Clark gebeld en kreeg de toezegging dat Merck „naast expertise ook geld beschikbaar stelt” voor een op te richten wetenschapspark om het verdwijnen van het laboratorium op te vangen. Er is een werkgroep opgericht die zich gaat bezighouden met het opzetten hiervan. Van der Hoeven kon niet zeggen hoeveel geld Merck hiervoor beschikbaar stelt, dat is afhankelijk van het businessplan. Dat moet dit jaar worden afgerond.

De Tweede Kamer staat positief tegenover dit plan, want daar liggen kansen voor de werknemers van MSD die straks zonder werk zitten. De parlementariërs waren kritisch over de pogingen die zijn ondernomen om Organon voor Nederland te behouden. „Ik ben nog nooit op zo’n sympathieke wijze met een kluitje in het riet gestuurd”, zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.