Wil Verhagen nu wel praten?

Wat houdt een rechts kabinet tegen? Dat hangt ervan af wat Maxime Verhagen en Geert Wilders willen.

Het Binnenhof, de ochtend na het mislukken van Paars Plus: politici zijn vertrokken, dagjesmensen hebben het plein overgenomen. Foto Phil Nijhuis Den Haag 21 juli 2010 - Een lege ingang van de Eerste Kamer op het Binnenhof. Het Binnenhof op de dag na het mislukken van Paars Plus, de normale gang van zaken gaat weer verder. Foto: Phil Nijhuis
Het Binnenhof, de ochtend na het mislukken van Paars Plus: politici zijn vertrokken, dagjesmensen hebben het plein overgenomen. Foto Phil Nijhuis Den Haag 21 juli 2010 - Een lege ingang van de Eerste Kamer op het Binnenhof. Het Binnenhof op de dag na het mislukken van Paars Plus, de normale gang van zaken gaat weer verder. Foto: Phil Nijhuis

En dan nu toch maar over rechts, nu Paars Plus is mislukt? Een kabinet van VVD, PVV en CDA had van meet af aan de voorkeur van VVD-leider Rutte. Maar het CDA wilde niet. Eerst moesten VVD en PVV het eens zien te worden over een aantal belangrijke onderwerpen, meende CDA-fractieleider Maxime Verhagen. Maar dat wilde PVV-leider Geert Wilders niet. Je praat met alledrie of je praat niet, zei hij.

Maar dat was een maand geleden. Voordat VVD, PvdA, D66 en GroenLinks met hun onderhandelingen over Paars Plus begonnen, wat in de VVD-achterban voor de nodige beroering zorgde.

VVD-leider Rutte zei gisteren na het stuklopen van de besprekingen over Paars Plus opnieuw een rechts kabinet te prefereren. Maar CDA en PVV blokkeren dat volgens hem nog altijd.

Maar wat als dat nu eens niet geval is? Als CDA-leider Verhagen en zijn PVV-collega Wilders het na het mislukken van Paars Plus alsnog willen proberen? Wat houdt een rechts kabinet dan eigenlijk nog tegen? Hiernaast staan enkele argumenten voor en tegen op een rijtje, plus de consequenties.