Meerssen: winkels op plek raadszaal

De raadszaal van Meerssen moet plaatsmaken voor winkels. De volksvertegenwoordiging van de Limburgse gemeente verhuist naar een zaal van een horecagelegenheid die moet komen in de even verderop gelegen oude bibliotheek.

Dat voorstel doen burgemeester en wethouders van Meerssen (bijna twintigduizend inwoners). Met de verhuizing kan het centrumplan kostenloos worden uitgevoerd. Volgens wethouder Jo Dejong (ruimtelijke ordening, Partij Jo Dejong) is het „eigenlijk ook van de gekke dat in zo’n zaal vijftien keer per jaar vergaderd wordt en dat er de overige 350 dagen nagenoeg niets gebeurt. Een nieuwe raadszaal is daarom geen optie.”

Het Meerssense college heeft nog overwogen om de gemeenteraadsvergaderingen te laten toeren langs de tien kernen van de gemeente (naast Meerssen onder meer Bunde, Geulle en Ulestraten). Maar dat zou te veel een rondtrekkend circus worden, stelt Dejong. „In de oude bibliotheek kan een zaal vanaf het begin geschikt worden gemaakt voor de combinatie van raadsvergaderingen, feesten en verenigingsactiviteiten. Nu wordt onze raadszaal geregeld met veel moeite in- en uitgeruimd voor de nieuwjaarsreceptie en afscheidsborrels. Dat kost klauwen vol geld.”

Voordat burgemeester en wethouders van Meerssen verder kunnen met de uitwerking van het voorstel, moet de raad zich nog uitspreken.

Voor de raadszaal bestaat al belangstelling. Hema is een kandidaat. Of de oude bibliotheek aan een horeca-exploitant zal worden verkocht of verhuurd, is nog niet bekend.

Het centrumplan hield in Meerssen de gemoederen al eerder flink bezig. Het voornemen om een bijna 75 jaar oud nonnenklooster te slopen, stuitte op verzet.