Filosoof Rob Wijnberg (27) hoofdredacteur nrc.next

Nederland, Rotterdam, 06-11-07 Rob Wijnberg. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Rotterdam, 06-11-07 Rob Wijnberg. © Foto Merlin Daleman

Rob Wijnberg (27) wordt hoofdredacteur van nrc.next, de vier jaar geleden door NRC Handelsblad opgerichte ochtendkrant. De filosoof, columnist en publicist begint op 1 september. Wijnberg wordt de jongste hoofdredacteur van een landelijk Nederlands dagblad. Hij is de opvolger van chef redactie Titia Ketelaar, die correspondent in Londen wordt.

Wijnberg is de eerste hoofdredacteur van nrc.next. Peter Vandermeersch, de toekomstige hoofdredacteur van NRC Handelsblad, wil het ochtendblad op meer afstand van de middagkrant zetten. Vandermeersch noemt Wijnberg „een kathedralenbestormer” met „geweldige ideeën”. „Een krant die zich richt op twintig- tot veertigjarigen moet geen baas hebben die 49 is, zoals ik”. De Belg, die ook per 1 september aantreedt, wordt wel eindverantwoordelijk voor alle NRC-publicaties.

Wijnberg zegt een krant te willen maken „met een bepaalde moraal”. Dat klinkt heel ideologisch, zegt hij, „en dat is het misschien ook wel”. „Ik wil dat de journalist een gevoel deelt met de wereld en een roeping voelt om bij die krant te horen.” Lezers moeten volgens Wijnberg „het gevoel krijgen dat je iets niet had kunnen weten zonder dat je nrc.next had gelezen”. De ochtendkrant moet zichzelf „de tijd gunnen om iets verder van het nieuws te zitten om zich af te vragen: hoe zit iets echt? Hoe zit dat historisch? Hoe zit dat statistisch?”

Dat is, volgens Wijnberg, klassieke journalistiek. Nrc.next moet volgens Wijnberg ook zo prominent mogelijk op alle digitale kanalen aanwezig zijn.

Wijnberg schreef de boeken Boeiuh, In Dubio en Nietzsche en Kant lezen de krant. Ook schreef hij wekelijks in nrc.next een filosofisch stuk en een column. Nrc.next heeft een oplage van 80.000 exemplaren. Volgens Vandermeersch moet nrc.next de ambitie hebben om daar op termijn 100.000 exemplaren van te maken.

Jochen van Barschot, nu plaatsvervangend chef economie, wordt plaatsvervangend hoofdredacteur van nrc.next.