Cisco Cius is een iPad voor het serieuze werk

gadget

Cisco Cius

webtablet, circa 1.000 euro ***

De Apple iPad is vanaf volgende week pas hier te koop en toch lijkt iedereen er al een mening over te hebben. Het belangrijkste punt van discussie: wat moet je er als kritische consument mee, met zo’n laptop zonder toetsenbord? Toch zijn er 3 miljoen in korte tijd van verkocht en komen er een hoop concurrerende tablets op de markt.

Cisco bedacht iets anders. Het netwerkbedrijf gaat ook de iPad-kant op met de ‘Cius’, een tablet pc die op Googles Android-besturingssysteem draait. Maar terwijl je de iPad vooral gebruikt voor lezen in bed, dwangmatig twitteren, mobiel tv-kijken en andere prettoepassingen, is de Cius er vooral voor videoconferencing of telepresence, zoals Cisco het noemt.

Een draagbaar vergaderapparaatje, dat kan communiceren met de grote HD-vergaderzalen, de systemen waarin Cisco nu marktleider is. Deze business tablet beschikt over een goede HD-camera, waarmee je met één druk op de knop live gesprekken voert met collega’s. Het scherm van 7 inch is een stuk kleiner dan de 10 inch van de iPad, maar is volgens Cisco wel geschikt om er serieuze bedrijfssoftware op te draaien. Nog serieuzer is het optionele docking station waarmee je de Cius in een bureautelefoon verandert.

Tegen dat videobel-geweld kan de iPad weinig inbrengen – daar zit nog geen camera in. Maar die zal ongetwijfeld in de volgende generatie iPads zitten. Qua prijs doet Apple het wel beter: de iPad kost 499 tot 799 euro, de Cius zal iets onder de 1.000 euro uitkomen.

Bekijk de specificaties van de Cius van Cisco op nrc.nl/hebben