Zilver voor hockeysters

De Nederlandse hockeysters zijn er gisteren niet in geslaagd de Champions Trophy te winnen. Het elftal van bondscoach Herman Kruis verloor in de finale van Argentinië met4-2. Donderdag had Nederland ook al van de Zuid-Amerikanen verloren, eveneens met 4-2.

Nederland wilde in Nottingham graag de ‘grandslam’ completeren. De ploeg is in het bezit van de olympische titel, de wereldtitel en de Europese titel. Maar de Champions Trophy kan daar dus niet aan worden toegevoegd. Argentinië was ook in 2008 en 2009 de beste en lijkt door de toernooizege de favoriet voor het wereldkampioenschap in eigen land, van 30 augustus tot en met 12 september.

Het derde doelpunt van de Argentijnen in de finale was typerend voor Nederland. Aanvoerder Janneke Schopman verloor de bal op eigen helft op knullige wijze. Een paar tellen later kreeg ze de bal in de cirkel tegen haar enkel. Noel Barrionuevo plaatste de bal uit de toegekende strafcorner laag in de hoek. Aan het begin van de wedstrijd scoorde Barrionuevo ook al uit een strafcorner. Die inzet leek niet onhoudbaar voor keeper Floortje Engels. Zij kreeg de voorkeur boven Joyce Sombroek, die zaterdag tegen Duitsland (1-0) nog in het doel stond. Het enige velddoelpunt van Argentinië kwam tien minuten voor rust op naam van Carla Rebecchi. Even daarvoor was Nederland op 1-1 gekomen. Op aangeven van Naomi van As sloeg Kelly Jonker de bal van dichtbij in het doel.

In de tweede helft ging Nederland in de aanval, maar dat leverde lange tijd niets op. Na een fout bij Argentinië kon Maartje Goderie een kwartier voor tijd scoren: 2-3. Hoewel Nederland een duidelijk veldoverwicht had en grote kansen kreeg op de gelijkmaker, bleef het bij die ene treffer voor Nederland. In de slotfase besliste Argentinië het duel; ook de derde strafcorner van Barrionuevo leverde een doelpunt op. Nederland kreeg geen enkele strafcorner in de finale. (ANP)