Nederland kort

Leers begint morgen onderzoek sjoemelen diploma’s InHolland

DEN HAAG. Oud-burgemeester Gerd Leers van Maastricht begint morgen een onderzoek naar mogelijk gesjoemel met diploma’s op de Hogeschool InHolland, zo heeft de hogeschool gisteren bekendgemaakt. Hij wordt bijgestaan door drie anderen die afkomstig zijn uit de onderwijswereld. InHolland zou zwakke studenten van de opleiding Media en Entertainment gematst hebben bij het halen van hun diploma, om op die manier toch subsidie voor de studenten in de wacht te kunnen slepen. Als een student de school verlaat zonder diploma, scheelt dat de directie duizenden euro’s. De commissie van Leers is ingesteld door InHolland zelf. De Onderwijsinspectie heeft al gezegd goed te controleren of ze zich onafhankelijk genoeg opstelt. Het is de bedoeling dat de commissie voor het einde van de vakantie de eerste conclusies getrokken heeft. De D66-fractie in de Tweede Kamer heeft gisteren opheldering gevraagd aan de staatssecretaris van Onderwijs over soortgelijke ‘diplomatrucs’ bij de Hanzehogeschool in Groningen. Volgens de website Geenstijl.nl is daar namelijk ook gesjoemeld om zwakke studenten een diploma te bezorgen. (ANP)

Man is doodgestoken in Rotterdam

ROTTERDAM. Een 30-jarige Rotterdammer is zaterdagavond op straat in zijn woonplaats doodgestoken. De politie arresteerde vier verdachten. Twee van hen zijn inmiddels op vrije voeten. Ze hadden volgens de politie niets met het misdrijf te maken. Een 25-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een even oude man uit Rotterdam zitten nog vast. Ze hebben volgens de politiewoordvoerder hun betrokkenheid bij de steekpartij bekend. De dodelijke steekpartij had plaats op de kruising Zaagmolenstraat en de Benthuizerstraat in Rotterdam. Volgens de woordvoerder van de politie is het incident het gevolg van een al wat langer lopende ruzie tussen het slachtoffer en een aantal personen. Het slachtoffer kwam zijn belagers op straat tegen. Hij werd gestoken, maar kon zich nog een meter of 50 richting het Pijnackerplein slepen, maar werd daar opnieuw gestoken. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen, aldus de politiewoordvoerder. (ANP)

Kamp Deh Rawood overgedragen aan VS

Den Haag. Nederland heeft de legerbasis bij Deh Rawood, in de Afghaanse provincie Uruzgan, overgedragen aan de Verenigde Staten. Dat gebeurde gisteren na een korte ceremonie. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde berichtgeving hierover door de NOS. Het zogenoemde Camp Hadrian was na Kamp Holland de grootste militaire basis van Nederland tijdens de vierjarige missie in Uruzgan. Op de legerbasis zaten ongeveer driehonderd militairen. Een deel daarvan was al vertrokken, nu vertrekt de rest. Een paar mensen blijven nog achter om ervoor te zorgen dat overig materieel terugkomt naar Nederland. Op zondag 1 augustus wordt de volledige verantwoordelijkheid over Uruzgan overgedragen aan militairen uit verschillende landen, die onder leiding staan van de VS. (ANP)

Venezuela legt ruzie met Nederland bij

CARACAS. „Venezuela zal zich voortaan onthouden van beschuldigingen en verschillen van mening in goed overleg bespreken.” Dat liet demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken weten na een gesprek met zijn Venezolaanse ambtgenoot Maduro. Dat gesprek had vrijdagavond plaats in de Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Venezuela beschuldigde Nederland eerder deze week van schending van het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land met een helikopter van de Koninklijke Marine. Verhagen benadrukte opnieuw dat voor die beschuldiging geen enkele feitelijke grond bestaat. Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba (het Koninkrijk) en Venezuela zullen binnenkort overleg voeren om „dergelijke misverstanden” te voorkomen, aldus Verhagen. De bewindslieden willen hun overleg in september voort te zetten. (ANP)