Gif uit een roestbak

In Wetenschap van 26 juni plaatst redacteur Karel Knip vraagtekens bij de giftigheid van het afval dat oliegigant Trafigura in 2006 in Ivoorkust liet dumpen (?Het eeuwige gif uit een roestbak?). Inderdaad, er zal nooit meer te achterhalen zijn of het afval werkelijk zestien doden en tienduizenden zieken tot gevolg had, zoals de Ivoriaanse overheid stelt. De kern van deze zaak is echter dat Trafigura willens en wetens mens en milieu in gevaar bracht door het gevaarlijke afval in Ivoorkust achter te laten. Tot in de top van het bedrijf was bekend welke risico''s kleefden aan deze goedkope wijze om het afval te dumpen. Het is niet voor niets verboden om giftig afval te exporteren naar landen als Ivoorkust. Door deze ernstige overtredingen niet ter sprake te brengen, schetst het artikel volgens Greenpeace een te beperkt beeld van deze tragische geschiedenis.

Dat het afval ongevaarlijk zou zijn, zou blijken uit enkele rapporten die Trafigura heeft laten opstellen. Andere wetenschappelijke rapporten - deskundigenrapporten die zijn opgesteld namens de Ivoriaanse slachtoffers - weet het bedrijf echter geheim te houden. Middels een actief muilkorfbeleid van kritische media en organisaties probeert Trafigura de waarheid naar zijn hand te zetten. Greenpeace rekent nu op de rechter om helderheid te scheppen in deze schimmige zaak. Greenpeace heeft daarom het gerechtshof in Den Haag gevraagd de zaak nog eens goed te bekijken.

Marietta Harjono

Campagneleider giftige stoffen Greenpeace