Kort nieuws Buitenland

Afghaanse soldaat schoot uit woede over burgerdoden

Kabul, 16 juli. Een man die vermoedelijk de Afghaanse soldaat is die eerder deze week drie Britse militairen heeft doodgeschoten, zegt dat hij handelde uit woede over burgerdoden door Brits optreden. De drie slachtoffers waren met de Afghaan op patrouille in de zuidelijke provincie Helmand toen hij hen aanviel met geweer- en granaatvuur. De Afghaanse militair vluchtte en heeft gisteren contact gezocht met de BBC, waartegen hij zei dat hij zelfstandig handelde en zich na zijn actie heeft aangesloten bij de Talibaan. Het is voor zover bekend twee keer eerder gebeurd dat Afghaanse militairen internationale collega’s hebben doodgeschoten. (BBC)

Vredesoverleg India en Pakistan

Islamabad, 16 juli. De Pakistaanse en Indiase ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren in Islamabad gesproken over hervatting van het vredesproces. Dat had India stilgelegd na de in Pakistan beraamde terreuraanvallen in Mumbai in 2008, waarbij 166 doden vielen. De belangrijkste vooruitgang in het gesprek was een afspraak om in de toekomst verder te praten. De ontmoeting had plaats terwijl in Kashmir al wekenlang geprotesteerd wordt tegen de overheersing door India en het optreden van het Indiase leger en de politie. (AP, Reuters)

Soedan zet twee hulpwerkers uit

Khartoum, 16 juli. De Soedanese regering heeft gisteren twee hulpwerkers uitgewezen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De maatregel kwam drie dagen na de uitvaardiging van een arrestatiebevel tegen de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir wegens genocide in de regio Darfur. Khartoum ontkende dat de uitwijzing hiermee te maken had. Vorig jaar zette de regering dertien buitenlandse hulporganisaties het land uit na de uitvaardiging van het oorspronkelijke arrestatiebevel tegen Bashir wegens oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. (Reuters)

Gambia: doodstraf voor coupplan

banjul, 16 juli. Acht mannen onder wie de voormalige legerleider zijn in Gambia ter dood veroordeeld voor een veronderstelde voorbereiding van een staatsgreep, vorig jaar. De mannen zijn schuldig aan verraad en hebben dertig dagen om in beroep te gaan, zo verklaarde de rechter gisteren. Onder de veroordeelden is ook het voormalige hoofd van de Gambiaanse inlichtingendiensten. Het is niet voor het eerst dat hooggeplaatste officieren beschuldigd zijn van het samenzweren tegen president Yahya Jammeh. De president kwam in 1994 via een staatsgreep aan de macht. Zijn bewind wordt stelselmatig bekritiseerd wegens mensenrechtenschendingen. (AFP)

Hotel in N-Irak in brand, 29 doden

Sulaymaniya, 16 juli. Bij een brand in het Soma-hotel in de Noord-Iraakse stad Sulaymaniya zijn vandaag zeker 29 mensen om het leven gekomen. Onder hen zijn vier Amerikanen. Volgens een veiligheidsfunctionaris in het relatief veilige autonome Koerdische gebied is de brand niet door een terroristische actie ontstaan. Hij zei dat het vermoedelijk om kortsluiting ging. De meeste slachtoffers stierven volgens ziekenhuisbronnen door rookvergiftiging. Drie mensen vonden de dood toen ze van de derde verdieping naar beneden sprongen. De brand woedde verscheidene uren. (Reuters)

Facebook-pagina voor Moat gesloten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 juli. De pagina op de sociale-netwerksite Facebook, waarin de Britse moordenaar Raoul Moat werd opgehemeld, is van internet verdwenen. Moat pleegde zelfmoord na een klopjacht door de politie. De pagina, waarop in korte tijd 38.000 steunbetuigingen binnenkwamen, blijkt te zijn bedacht door een 21-jarige werkloze, alleenstaande moeder. Boulevardblad The Sun wist de vrouw te achterhalen. Ze zei dat ze Moats daden veroordeelde, maar medelijden had gehad met de man. Ze vond het wel grappig dat de man zes dagen uit handen van de politie was gebleven en had mede daarom de Facebook-pagina gemaakt.