Kort nieuws Economie

AkzoNobel neemt coatingbedrijf in Zweden over

Amsterdam, 15 juli. Chemie- en verfconcern AkzoNobel neemt het Zweedse coatingbedrijf Lindgens Metal Decorating Coatings & Inks over. Financiële details over de overname werden vandaag niet bekendgemaakt. Lindgen maakt en verkoopt „systeemoplossingen voor coatings en inkt voor de metalenverpakkingsindustrie”. Het bedrijf, dat in 2005 werd opgericht, had vorig jaar een jaaromzet van 25 miljoen euro. „De overname voegt technologie en deskundigheid toe aan de eigen Packaging Coatingactiviteiten van AkzoNobel, in het bijzonder wat betreft het bedrukken van de buitenkant van tweedelige metalen verpakkingen”, aldus een verklaring van AkzoNobel. (ANP)

Lichte omzetdaling voor detailhandel

Den Haag, 15 juli. De detailhandel heeft in mei 0,9 procent minder omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume lag 2,1 procent lager, terwijl de prijzen 1,2 procent stegen. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Net als in april zagen non-foodwinkels de omzet in mei weer afnemen. De omzet daalde met 3,5 procent in vergelijking met mei vorig jaar. Dit kwam vooral door een afname van het volume. De prijzen bleven nagenoeg gelijk. Het sterkst kromp de omzet bij doe-het-zelfwinkels en drogisterijen. De supermarkten noteerden in mei een lichte omzetgroei van 0,4 procent. (ANP)

Minder auto’s verkocht in EU

Brussel, 15 juli. In de Europese Unie zijn in juni voor de derde maand op rij minder nieuwe personenauto’s verkocht. De totale verkoop daalde met 6,9 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Over het eerste half jaar werden ongeveer evenveel nieuwe auto’s op naam gezet als in de eerste zes maanden van 2009. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Europese organisatie van autofabrikanten ACEA. Vergeleken met de eerste zes maanden van 2008, voordat de economische crisis begon, werden in de eerste helft van 2010 ruim 10 procent minder auto’s verkocht. (ANP)

Fusie Iberia en BA goedgekeurd

Brussel, 15 juli. De Europese Commissie heeft de geplande fusie van British Airways en Iberia goedgekeurd. Dat heeft de Commissie gisteren in Brussel bekendgemaakt. Volgens de Commissie is het samengaan van de Britse en de Spaanse luchtvaartmaatschappijen niet in strijd met de Europese concurrentieregels. In november vorig jaar werden de twee luchtvaartmaatschappijen het al eens over een samengaan. (ANP)