Kort nieuws Binnenland

Schadevergoeding voor ex-verdachte valkuilenzaak

Door onze correspondent

Maastricht, 15 juli. Een inwoner van Helden krijgt 22.500 euro schadevergoeding voor de honderd dagen die hij in 2008 vastzat als verdachte van het graven van valkuilen met ijzeren pinnen in de bossen bij zijn woonplaats. De man had honderdduizend euro geëist. Die kende de rechtbank in rechtbank niet toe, maar de standaardvergoeding van negenduizend euro, die het Openbaar Ministerie wilde toekennen, werd onvoldoende geacht. De Heldenaar had volgens de rechtbank veel last van negatieve publiciteit, ook omdat hij door burgemeester Mat Vestjens (VVD) onmiddellijk als „de zekere dader” werd aangemerkt.

12-jarige in kamp doodgeschoten

Breda, 15 juli. Een 12-jarige jongen is gisteravond het slachtoffer geworden van een schietpartij bij een woonwagenkamp in Breda. Dat meldde de politie vandaag. Het slachtoffer was in een van de woonwagens aanwezig toen van buitenaf door vermoedelijk door meerdere personen is geschoten. De jongen raakte zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis. Een politiewoordvoerder bevestigt dat er in de omgeving van het woonwagenkamp een bestelbusje is aangetroffen dat mogelijk bij de schietpartij is gebruikt. Het voertuig wordt onderzocht. (ANP)

Wijkagent te vaak actief buiten wijk

Den haag, 15 juli. Wijkagenten werken te weinig in de eigen wijk. De bedoeling is dat ze 80 procent van hun tijd in hun eigen wijk bezig zijn, maar in de praktijk blijft dit steken bij 65 procent. Dat komt doordat de wijkagenten moeten bijspringen voor onder meer noodhulp en toezicht buiten hun wijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De problemen zouden verholpen kunnen worden door de politie meer armslag te geven voor noodhulp. Wijkagenten zouden ook wel wat meer administratieve ondersteuning kunnen gebruiken. (ANP)

Geen paspoort in A’dam door storing

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 15 juli. Inwoners van Amsterdam kunnen op dit moment niet of nauwelijks paspoorten en rijbewijzen aanvragen of ophalen door een computerstoring. „In sommige stadsdelen kunnen ambtenaren geen documenten printen, in andere krijgen ze helemaal geen toegang tot de persoonsgegevens”, zegt een woordvoerder van de Dienst Persoons- Geo-informatie. De storing in het netwerk is gisteren in de ochtend begonnen. Burgers krijgen het advies om een dag of wat later te komen, of contact te zoeken met het stadsdelen.

Warmte en regen leiden tot vissterfte

Den Haag, 15 juli. De warmte, droogte en daarna hevige regenval van de afgelopen tijd is schadelijk geweest voor de vispopulatie in Nederland. Met name hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden in Houten heeft veel last van vissterfte, maar de problemen doen zich voor in het hele land, zo heeft de Unie van Waterschappen gisteren laten weten. Door de warmte bevat het water minder zuurstof en door de flinke regenbuien is er op verscheidene plaatsen rioolwater in het oppervlaktewater terechtgekomen. (ANP)