Fantastisch orgasme van kleuren en associaties

Pepperminta

Regie: Pipilotti Rist. Met: Ewelina Guzik, Sven Pippig, Sabine Timoteo, Elisabeth Orth. In: 6 bioscopen.****

„Ontspan je, en bereid je voor op een orgasme”, aldus Pepperminta, de kleurrijke protagoniste van de eerste, gelijknamige speelfilm van de Zwitserse videokunstenares Pipilotti Rist. En daarmee heeft zij niets te veel gezegd. De hele film is een fantastisch orgasme van kleuren en associaties. Een verfbom. Een regenboogkleurige guerrilla tegen alles wat grauw en grijs is in de wereld.

De argeloze, anarchistische en ongekunstelde Pepperminta sleurt als een soort eenvrouwsbevrijdingsfront achtereenvolgens het moederskindje Werwen, de strenge Edna, de levensmoede Leopoldina en kok Kwane (specialiteit: blauwe spaghetti) mee in een reeks surrealistische avonturen. Haar belevenissen laten zich nog het beste bekijken als iets wat het midden houdt tussen lsd-feminisme en Pippi Langkous op speed.

Rists zoektocht naar de betekenis van het vrouwelijke lichaam en de bevrijding van het vrouwelijke uit de ketenen van gewoonte en vooroordeel, staat in een lange traditie. Bij haar doet alles speels aan, doordat die thema’s zijn ingebed in explosieve stijloefeningen met extreme camerastandpunten en -perspectieven, stop motion-animaties en een ongebonden opvatting over plot en verhaal.