Contador let alleen maar op Schlecks achterwiel

De Tour de France heeft zich in de Alpen ontwikkeld tot een machtsstrijd tussen Alberto Contador en Andy Schleck.

Spannende eindsprint, waarmee Sergio Paulinho gisteren in Gap zijn ploeg RadioShack na het echec van kopman Lance Armstrong eindelijk reden gaf tot juichen. Lange vlucht van zes dapperen. Maar verder was de tiende Touretappe, de laatste in de Alpen, er vooral een van hoe warm het was en hoe ver. In het klassement veranderde niets.

Na vier bergetappes lijkt het Tourpeloton zich erbij neer te leggen dat de strijd om de eindzege een duel wordt tussen Andy Schleck en tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador. „Wielrennen is toch wel een eerlijke sport”, zei Robert Gesink, ook na gisteren zevende in het algemeen klassement. „Als die twee mannen bergop harder gaan trappen, rijden ze gewoon bij ons weg.” Zelf draaien beide toppers er ook niet omheen. „Het gaat nu tussen Contador en mij”, zei Schleck toen hij in Saint-Jean-de-Maurienne het geel mocht aantrekken. „Andy is mijn gevaarlijkste tegenstander”, reageerde Contador. „Ik weet nu dat zijn achterwiel voor mij het belangrijkste wiel van de Tour is.”

Met morgen de gevaarlijke rit naar Mende (aankomst bergop) en vanaf zondag vier zware Pyreneeënetappes is het een opvallende uitspraak van Contador, die 41 tellen achter staat. Het wiel houden van Schleck, niet aanvallen op zijn favoriete terrein op de cols? Ofwel de Spanjaard zaait bewust verwarring, of hij vertrouwt op de tijdrit van 52 kilometer op de laatste zaterdag. Met zijn mecanicien Chris van Roosbroeck testte hij met succes een nieuwe tijdritfiets in de Dauphiné. Vorig jaar won hij in de laatste tijdrit 1.45 minuut op Schleck, die met de Amerikaanse ex-prof Bobby Julich trainde op het tijdrijden. Desondanks pakte Contador in Rotterdam in de proloog op 8,9 kilometer al 42 seconden op Schleck.

Schleck had last van schaafwonden als gevolg van een harde val op een training, een week voor de Tour. In de Ardennen ging hij opnieuw tegen het asfalt. Toen hij een dag later achter de ‘motor’ van ploeggenoot Fabian Cancellara belangrijke tijdwinst pakte op de kasseien, verloor hij zijn broer Frank door een sleutelbeenbreuk na een val. Uitgerekend zijn belangrijkste helper voor de bergen.

De ploeg Saxo Bank leek uiteen te vallen, toen ploegleider Kim Andersen vlak voor de Tour aankondigde dat hij met de broers Schleck volgend seizoen een nieuwe Luxemburgse ploeg begint. „Dit is geen kleuterschool”, reageerde manager Bjarne Riis, om aan te geven dat alles bleef draaien om één doel: geel voor Andy Schleck. De onvermoeibare Chris Anker Sörensen en Jens Voigt sleurden in de bergen weer op kop tot ze er bij neervielen. Op het vlakke is Cancellara de baas van het peloton.

Op voorhand werd de Astana-ploeg van Contador zwakker geacht. In de bergen blijkt tot nu toe het tegendeel. Aleksandr Vinokoerov (36) is niet meer de klassementstopper van voor zijn schorsing maar blijft van grote waarde. De ervaren Paolo Tiralongo, vorig jaar achtste in de Vuelta, blijkt een topaankoop. Daniel Navarro, in de Vuelta dertiende, deed de groep met favorieten twee keer kraken op de slotklim. En er is nog de Spaanse connectie, zoals bleek toen José Ivan Gutierrez (Caisse d’Epargne) op de Madeleine zijn laatste bidon aan Contador gaf.

De krachtsverhoudingen tussen de twee kopmannen zelf? Schleck leek de betere op de klim naar Avoriaz; hij won de rit en pakte tien seconden. Een dag later daagde hij Contador uit met drie venijnige demarrages op de Madeleine. Maar diens verdediging was solide. Contador vertelde eind vorig jaar al vrees te hebben voor Andy Schleck, omdat hij in de nummer twee van 2009 zichzelf van 2007 terug zag. Dat jaar won Contador de Tour omdat geletruidrager Rasmussen naar huis was gestuurd door zijn ploeg (Rabo). Daarna won hij alle grote rondes waaraan hij meedeed: Giro en Vuelta (2008), plus de Tour 2009.

Contador-Schleck is geen klassieke strijd tussen heerser en uitdager, zoals Armstrong-Ullrich, Indurain-Rominger of Hinault-Zoetemelk. Schleck, mentaal minsten even sterk: „Vorig jaar had ik geen antwoord als Contador aanviel”, zei hij in de Alpen. „Nu zie ik angst in z’n ogen als ik aanval. Dat duidt op respect, en dat geeft me veel moraal.” RadioShack-ploegleider Alain Gallopin, die met beide rivalen werkte, waarschuwt voor te veel zelfvertrouwen bij Schleck. „In de Tour moet je profiteren van elke kans. Andy kon naar Avoriaz een minuut pakken op Contador. Die kans liet hij liggen. Straks kan blijken dat Alberto in de Pyreneeën een stuk sterker is dan in de Alpen.”