Sloop huizen in Oost-Jeruzalem

Voor het eerst sinds ruim een half jaar heeft Israël gisteren weer Palestijnse huizen gesloopt in bezet Oost-Jeruzalem. Bulldozers verwoestten zes gebouwen, waarvan zeker drie woningen, omdat ze volgens de gemeente niet bewoond werden en niet met de juiste vergunningen gebouwd waren.

De Palestijnse eigenaren zijn woedend en zeggen, gesteund door mensenrechtenorganisaties, dat bouwvergunningen vrijwel niet aan Palestijnen worden gegeven. Enkele huizen zouden wel degelijk bewoond zijn. Het slopen van Palestijnse huizen is al jaren gangbaar in Oost-Jeruzalem, maar het was na internationaal protest tijdelijk stopgezet. Er liggen ook plannen om in de Palestijnse wijk Silwan 22 huizen te slopen, die moeten wijken voor een archeologisch themapark.

Tegelijkertijd gaat de bouw voor joodse kolonisten in en rondom Oost-Jeruzalem verder. Maandag gaf de gemeente Jeruzalem toestemming om nog eens 32 nieuwe appartementen te bouwen in de nederzetting Pisgat Ze’ev. Deze nederzetting is, zoals alle nederzettingen in bezet gebied, illegaal volgens het internationaal recht.

Achter het proces van sloop en bouw gaat volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie ICAHD een poging schuil om Oost-Jeruzalem te incorporeren n bij joods West-Jeruzalem. Israël bezette Oost-Jeruzalem in 1967 op Jordanië en claimt het als deel van de ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’ van Israël. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat maken. Washington heeft laten weten bezorgd te zijn over de sloop van de gebouwen.

De spanning in Oost-Jeruzalem kan verder oplopen door twee andere gebeurtenissen. Gisteren werd de onder Palestijnen populaire geestelijk leider sjeik Raed Abu Salah veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden. Hij zou drie jaar geleden hebben gespuugd naar een politieman. Abu Salah had al huisarrest, omdat hij meevoer op het hulpkonvooi op weg naar Gaza, eind mei.

Het Israëlische parlement strafte het Arabische lid Haneen Zoabi voor haar deelname aan het hulpkonvooi. Zij moet haar parlementaire privileges inleveren. Zoabi is een politieke leider van de Palestijnen in Israël.