Internationaal kort

Al-Shabaab: bommen Oeganda waren geen zelfmoordaanslagen

Mogadishu/Kampala. Een zegsman van de radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab uit Somalië heeft ontkend dat de groepering zelfmoordterroristen heeft ingezet voor de dubbele bomaanslag zondagavond in Oeganda. Zeker 76 mensen werden gedood bij een rugbyclub en een restaurant waar grote groepen toeschouwers naar de WK-voetbalfinale tussen Nederland en Spanje keken. De bommen zouden vooraf zijn geplaatst, zegt Al-Shabaab, die de aanslagen maandag al opeiste. De Oegandese politie zegt echter aanwijzingen van zelfmoordterrorisme te hebben, zoals de vondst maandag in Kampala van een niet ontplofte bomgordel. Die zou van dezelfde makelij zijn als de explosieven die zondag zijn gebruikt. Aan de niet ontplofte bomgordel zaten volgens de politie metalen balletjes uit kogellagers die door de druk van een explosie omstanders dodelijk kunnen verwonden. Volgens de politie zijn bij de aanslagen zondag ook balletjes van kogellagers gebruikt. De politie heeft naar aanleiding van de vondst vier verdachten van buitenlandse komaf gearresteerd. Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. (Reuters, AP)

Weer een nacht met rellen in N-Ierland

Door onze correspondent

LONDEN. De jaarlijkse Oranjemarsen in Noord-Ierland zijn in Belfast, Londonderry en enkele andere plaatsen in de Britse provincie opnieuw ontaard in gewelddadige rellen. Dinsdagnacht raakte een politieagente zwaar gewond bij rellen in het noorden van Belfast . Maandagnacht werden er al drie agenten neergeschoten. In totaal zijn volgens de politie de afgelopen dagen 82 agenten gewond geraakt, nadat ze zijn beschoten of bekogeld met benzinebommen, daktegels en explosieven. De politie zelf gebruikte rubberkogels. Lokale waarnemers geven de schuld van de rellen aan dissidente republikeinen, die de lokale jeugd zouden ophitsen. Het zelfbestuur van Noord-Ierland probeert een regeling te treffen voor de Oranjemarsen die op hun traditionele route door katholieke wijken voeren.

Afghaanse militair doodt drie Britten

Kabul. Een Afghaanse militair heeft gisteren drie Britse collega’s doodgeschoten tijdens een gezamenlijke patrouille in de zuidelijke provincie Helmand. Twee Britten raakten gewond. Het is niet de eerste keer dat Afghaanse militairen zich tegen de ISAF-troepen keren: in november schoot een Afghaan vijf Britten dood in een opleidingscentrum in dezelfde provincie. Een maand later doodde een Afghaan in het noordwestelijke Badghis een Amerikaan en verwondde hij twee Italianen. (Reuters)

Twaalfde ‘spion’ opgepakt in de VS

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Amerikaanse autoriteiten hebben een twaalfde persoon gearresteerd in de zaak rond het opgerolde Russische spionnennetwerk in de VS. Dat schreef de Wall Street Journal gisteren op basis van anonieme bronnen binnen het Witte Huis. De 23-jarige man, wiens identiteit niet wordt genoemd, zou sinds vorig jaar worden gevolgd door de FBI. Onduidelijk is wat hij precies heeft gedaan. Volgens de krant is er onvoldoende bewijs om hem aan te klagen en wordt hij daarom op korte termijn uitgezet. De Britse regering maakte gisteren bekend dat het Britse paspoort van de Russische spion Anna Chapman, die eind vorige maand in de VS werd gearresteerd en aan Moskou werd uitgeruild, is ingetrokken.

Italië en VS: grote anti-maffiaoperatie

Rome. Bij een grote anti-maffiaoperatie in de VS en Italië zijn gisteren meer dan 320 mensen gearresteerd. Zij worden onder meer verdacht van moord, afpersing, illegale wapenhandel, drugshandel en financiële malversaties. Bij de operatie zouden meer dan drieduizend agenten betrokken zijn geweest. De meeste aanhoudingen werden verspreid over Italië verricht. Enkele verdachten werden in de VS aangehouden. Ze zouden allen behoren tot de maffiaclans in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. De ’ndrangheta is de vermeende spil in de drugshandel tussen Zuid-Amerika en Europa. (AP, AFP)