HTC Wildfire: voor een prikkie een sneeuwwitte Android

Geen geld over voor een al te dure smartphone? Dan is de HTC Wildfire een optie. Het is de opvolger van de goedkope Tattoo van dezelfde fabrikant. De Wildfire is een mobieltje (in bruin en wit) met een 3,2 inch aanraakscherm waarop Android 2.1 draait. Om een smartphone van circa 250 euro te leveren heeft

htc-wildfire-wit

Geen geld over voor een al te dure smartphone? Dan is de HTC Wildfire een optie. Het is de opvolger van de goedkope Tattoo van dezelfde fabrikant.

De Wildfire is een mobieltje (in bruin en wit) met een 3,2 inch aanraakscherm waarop Android 2.1 draait. Om een smartphone van circa 250 euro te leveren heeft HTC compromissen moeten sluiten. Er is het meest bezuinigd op het scherm: dat heeft een resolutie van 240×320 pixels en dat is te weinig om webpagina’s en documenten nauwkeurig weer te geven. Ook ontbreekt het door de beperkte resolutie aan ruimte voor de Android-interface. De HTC Sense software ziet er wat propperig uit, Android-applicaties vergen veel scrollwerk.
De processor van 528 MHz is trager dan toestellen in de duurdere klasses. Dit is dus geen telefoon om al te zware apps of woeste 3D-spellen op te draaien. Dat werkt beter op de HTC Legend, of de HTC Desire met z’n snelle 1 GHz Snapdragon processor. Maar de Desire zit met z’n 480 x 800 pixels scherm in een heel andere categorie smartphones - de categorie die warm wordt als je ‘m hard laat werken en het nog geen dag volhoudt op een volle batterij. De HTC Wildfire schopt het verder maar is nog geen marathonloper (fabrieksopgave 7,5 uur gesprekstijd).

De Wildfire is eenvoudig te bedienen; de onderste knoppen voor Home, Menu, terug en zoeken zijn aanraakgevoelig en werken nauwkeurig. Multitouch (een knijpbeweging om in te zoomen) is prettig, net als de optische trackball.  HTC levert geen geheugenkaart mee maar die micro-SD kaart is wel nodig om Android-applicaties te draaien die lokale opslag vergen. De camera heeft een 5 megapixel beeldchip, maar de foto’s en foto’s die je met de Wildfire maakt tonen veel digitale artefacten.

Vlnr: toetsenborden HTC Wildfire, Legend, Desire
Vlnr: toetsenborden HTC Wildfire, Legend, Desire

Na aftrek van de minpunten blijft er nog steeds een aardige smartphone over. Niet een toestel dat je moet kopen als je langer dan een jaar de hipste Android apps wilt blijven draaien, wel eentje waarmee je prima kan mailen en internetten - zij het met een beperkte resolutie. Op deze closeup van de toetsenborden zie dat de Legend en met name de Desire minder blokkerige letters tonen.

De Wildfire zou kunnen profiteren van Android 2.2 (Froyo), dat efficiënter zou werken op oudere hardware, met name bij multitasking. Voor de Wildfire laat de update naar Android 2.2 laat nog even op zich wachten. HTC heeft namelijk tijd nodig heeft om zijn eigen Sense software - een gebruiksvriendelijke schil met veel widgets  - aan te passen op het nieuwe besturingssysteem.

htc_wildfire_bruin2Tenslotte: in zijn bruine jasje (foto rechts)  is de Wildfire niet echt een eyecatcher. Ga liever voor de sneeuwwitte editie, of kies de HTC Legend met z’n gelikte aluminium buitenkant.

Belangrijkste specificaties HTC Wildfire;
gewicht 118 gram, 10,7 x 1,2 x 6 cm
Processor 528 MHz Qualcomm
RAM 384 MB, ROM 512 MB
Wifi, Bluetooth, 3,5 mm koptelefoonuitgang
Accu 1.300 mAh, gesprekstijd 7,5 uur
Foto resolutie: 2592 x 1552
Video: 352 x 288

hier meer details.