Castro zwijgt over dissidenten

Tijdens zijn meest opvallende publieke optreden in jaren besprak Fidel Castro gisteren de bedreigde wereldvrede. Aan het thema waarmee Cuba vorige week de wereld verbaasde, de vrijlating van 52 politieke gevangenen, besteedde de oud-leider geen woord.

De 83-jarige Castro liet zich een uur en een kwartier lang interviewen in de Cubaanse talkshow Mesa Redonda (Ronde Tafel). Hij sprak zacht, maar standvastig en oogde fit – al haalde hij twee keer Noord- en Zuid-Korea door elkaar. Het grootste deel van de tijd citeerde hij anderen of citeerde presentator Randy Alonso Castro zelf. Op de achtergrond knikten drie zwijgzame wetenschappers af en toe instemmend.

Net als in zijn Reflexiones, Castro’s columns in de communistische partijkrant Granma, hekelde hij de agressie van zijn oude vijand Amerika. Hij waarschuwde voor de catastrofe die een aanval van de Verenigde Staten op Iran zou betekenen.

Waarom Castro, die zich sinds 2006 wegens ziekte nog zelden laat zien, in vijf dagen tijd op foto’s en tv is verschenen, is onduidelijk. Volgens BBC-correspondent Michael Voss in Havana wil hij vooral laten zien dat hij er nog is én besluiten neemt.

Gisteren werden ook de eerste zeven van 52 dissidenten vrijgelaten om in Spanje in ballingschap te gaan. Ver weg van de camera’s werden ze via een achterdeur naar het vliegveld geëscorteerd.

Het Spaanstalige interview is te zien via nrc.nl/buitenland