Internationaal kort

Grote demonstratie van Catalanen voor onafhankelijkheid

BARCELONA. Meer dan een miljoen Catalanen zijn zaterdagin het noordoosten van Barcelona de straat opgegaan om te demonstreren voor onafhankelijkheid van Spanje. Onder het motto ‘Wij zijn een land, wij beslissen’ riepen de demonstranten ook op tot het terugdraaien van een recent vonnis van het Spaanse Constitutionele Hof. Het rechtscollege schrapte enkele weken geleden enkele artikelen uit het statuut waarin de Catalaanse autonomie was vastgelegd. De rechters keurden de opbouw van een apart Catalaans justitieel systeem af. Ook het geven van voorrang aan de Catalaanse taal boven het Spaans op scholen en bij bestuurlijke instellingen wezen de magistraten af. Het autonomiestatuut werd in 2005 door het regionale Catalaanse parlement aangenomen. In 2006 stemden het Spaanse parlement en de Catalaanse bevolking in een referendum in met het statuut. Conservatieven brachten echter grondwettelijke bezwaren in en stapten naar de rechter. (AP)

Dodental Pakistan flink opgelopen

Peshawar. Het dodental als gevolg van een dubbele zelfmoordaanslag, vrijdag, op een overheidskantoor in de Pakistaanse tribale regio Mohmand is afgelopen weekeinde opgelopen tot meer dan honderd. Ook was er grote schade aan winkels in de omgeving. Het dodental werd aanvankelijk op vijftig gesteld, maar sindsdien zijn er nog vele slachtoffers gevonden onder verwoeste gebouwen. Ook zijn veel gewonden in het ziekenhuis bezweken aan hun verwondingen. Lokale zegspersonen stellen het aantal doden op 102 en het aantal gewonden op ten minste 168. Het gaat tot nu toe om de dodelijkste aanslag in Pakistan dit jaar. Een van de daders reed op een motor, en een andere zou met een truck vol explosieven een gebouw ingereden zijn. Een woordvoerder van de Talibaan heeft de aanslagen opgeëist. Het doelwit zou een samenkomst geweest zijn van lokale functionarissen en een aantal leden van de stam Anbar Utmankhel, die bekendstonden als vijandig ten opzichte van de Talibaan. (BBC, Reuters)

Klopjacht op Brit eindigt in zelfmoord

Londen. De grootste klopjacht in de Britse geschiedenis is zaterdagochtend tot een einde gekomen. Raoul Moat, die zich een week wist schuil te houden nadat hij drie mensen had neergeschoten, verwondde zichzelf met een pistool en overleed later in een ziekenhuis. De 37-jarige Moat schoot een week geleden, twee dagen nadat hij was vrijgekomen uit de gevangenis, zijn ex-vriendin neer en doodde haar nieuwe vriend. Een dag later verwondde hij een agent. De klopjacht door agenten, scherpschutters en de luchtmacht die hierop volgde, hield de Britten dagen bezig. Inwoners van Rothbury, ten noorden van Newcastle, werd gevraagd niet in de buurt van schuren te komen omdat Moat zich daar schuil kon houden. Vrijdag werd Rothbury afgesloten en mochten de inwoners niet naar buiten. Moat werd vrijdagavond rond een uur of acht gesignaleerd. Urenlang werd getracht hem tot overgave te bewegen, tot hij er zelf een eind aan maakte. (Reuters)