Esqueixada

Bacalao op de markt in Portugal Foto: Sitomon Klipvis
Bacalao op de markt in Portugal Foto: Sitomon Klipvis

300 gram zoute visfilet , 1 middelgrote ui, 1 rode of groene paprika, in dunne reepjes, 18 (liefst Spaanse) zwarte olijven, gehalveerd, 10 kerstomaatjes, in kwarten, een handje bladpeterselie, fijngehakt, 3 eetlepels rodewijnazijn, 6 eetlepels (Spaanse) , extra virgen olijfolie

Leg de bacalao in een kom met koud water en leg er een bord op, zodat de vis ondergedompeld blijft. Laat hem zo 36 tot 48 uur weken, waarbij u iedere 8 uur het water ververst. Pluk de geweekte kabeljauw met uw vingers in snippers. Pel en halveer de ui en snijd hem in halve ringen. Bestrooi ze met wat zout en laat dit een half uur intrekken. Spoel de uiringen af en dep ze droog. Meng de bacalao, ui, paprika, olijven, kerstomaatjes en peterselie in een kom en maak de salade aan met azijn en olijfolie, zout (voorzichtig!) en versgemalen peper. De esqueixada wordt ’t lekkerst wanneer u hem een paar uur voor het serveren maakt en koelt in de ijskast.