Hitte, onweer

Net als vorig weekend wordt het weer tropisch warm. Door een uitloper van een Azorenhogedrukgebied komt eerst nog zeer warme lucht richting Nederland, maar door toenemende instabiliteit komt het echter steeds vaker tot onweersbuien. Boven Frankrijk ontwikkelt zich namelijk in de hitte een klein, maar pittig lagedrukgebied dat onze kant op gestuwd wordt. De luchtvochtigheid gaat hierdoor toenemen, wat door veel mensen als onprettig zal worden ervaren.

Vanavond zijn er wellicht een paar verdwaalde onweersbuien, die vannacht een beetje blijven door rommelen, maar op de meeste plekken is het droog. Met 16 tot 19 graden en in de steden nog warmer, is het plakkerig.

Morgenochtend is het op een of twee restbuien na droog en schijnt de zon weer uitbundig. Landinwaarts komen we op 30 tot 34 graden uit, in de kustprovincies iets daaronder. In de loop van de dag trekken er vanuit het zuiden enkele pittige onweersbuien het land binnen.

Gedurende de nacht en zondagochtend zijn de onweersbuien nog actief, maar zondagmiddag klaart het vanuit het westen op, met nog steeds 30 plus graden op veel plekken. Op maandag volgen meer (pittige) buien, vanaf dinsdag is het meest droog met geregeld zon. De temperatuur zakt naar maxima rond 26 graden, waardoor het beter uit te houden is.