Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Zzp'er in bouw werkt meer dan werknemer

De gemiddelde zzp’er in de bouw is een man van 44 jaar oud, met een inkomen van bruto 42.000 euro per jaar. Hij werkt veel meer dan zijn collega’s in de bouw die in loondienst zijn.

Dat staat in het gisteren verschenen rapport Zzp’ers in de bouw: marktpositie en vooruitzichten van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De inhoud is gebaseerd op een grote enquête onder zelfstandigen in de bouw.

Het aantal zzp’ers in deze branche is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2009 waren er bijna 80.000 zzp’ers in de bouw actief. In 1999 waren het er 30.000. De meeste zzp’ers zijn actief als schilder, timmerman of glaszetter. Gemiddeld hebben de zzp’ers tien opdrachtgevers per jaar. Het meeste werk bestaat uit onderhoud aan woningen en gebouwen. Daarnaast is 10 tot 20 procent van de zelfstandigen in de bouw een kwetsbare groep volgens het rapport, omdat zij afhankelijk zijn van drie of minder opdrachtgevers per jaar.

De zelfstandigen in de bouw werken gemiddeld per jaar 2.175 uur. Een voltijdbaan in Nederland bedraagt gemiddeld 1.720 uur. Het zijn bijna allemaal mannen, van wie meer dan 80 procent voorheen in loondienst in de bouw was. Vaak stappen werknemers rond hun 35ste op om voor zichzelf te beginnen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de mogelijkheid om zelf de beslissingen te nemen en het idee dat er als zzp’er meer te verdienen valt.

Volgens het onderzoek zijn zelfstandigen in de bouw meer bereid om risico’s te nemen dan werknemers in loondienst. Wel hebben ze zich goed verzekerd tegen risico’s.