Bouterse akkoord met Brunswijk

Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk, leiders van respectievelijk de Mega Combinatie en de A Combinatie, hebben in stilte toch een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor een regeringscoalitie in Suriname. Dat maakten Bouterse en Brunswijk gisteren bekend op het Surinaamse Sky Radio. Daarmee lijkt voor Bouterse de weg vrij om president te worden van Suriname.

Eerdere coalitiebesprekingen tussen Bouterse en Brunswijk mislukten. Bouterse eiste als winnaar van de parlementsverkiezingen, voor de Mega Combinatie onder andere het presidentschap en het vice-presidentschap op. Ook Brunswijk eiste het vice-presidentschap op.

Vervolgens sloten de partijen van de A-Combinatie samen met de Javaanse Volksalliantie van Paul Somohardjo een verbond met regeringspartner Nieuw Front van president Ronald Venetiaan. Maar dat liep spaak toen vorige week Jenny Geerlings-Simons van de Mega Combinatie tot parlementsvoorzitter werd gekozen. Twee anonieme parlementariërs binnen de Nieuw Front-alliantie, mogelijk van Brunswijks ABOP-partij, bleken niet op de eigen kandidaat Somohardjo, maar op tegenstander Geerlings-Simons te hebben gestemd.

De Mega Combinatie (23 zetels) en de A Combinatie (zeven zetels) hebben samen niet de vereiste tweederde meerderheid in het parlement (51 zetels) om Bouterse tot president te kunnen kiezen. Op papier heeft heeft de coalitie van Bouterse en Brunswijk wel de meerderheid in de Verenigde Volks Vergadering (919 leden) die vervolgens aan zet komt.

De BEP-partij van Caprino Alendy, die met ABOP en partij Seeka van Paul Abena de A Combinatie vormt, moet het nieuwe akkoord met Bouterse nog tekenen. „Een formaliteit”, volgens Brunswijk. „Wij hebben al getekend en de posten zijn al verdeeld”, zo zei hij op Sky Radio.

Oud-legerleider Bouterse, hoofdverdachte in het lopende Decembermoordenproces, en oud-Junglecommando-leider Brunswijk vochten tegenover elkaar in de Binnenlandse Oorlog (1986-1992).