Wie heeft er nog toegangskaarten voor de finale?

Finalekaarten zijn er vrijwel alleen nog op de zwarte markt, maar de KNVB hoopt er meer te krijgen van de FIFA.

„Final tickets unavailable”, staat er op een affiche in het kaartenbureau in de zakenwijk Sandton. Buiten op de stoep heeft zich een groepje handelaren verzameld. Kaartjes voor de finale in Soccer City op 11 juli bieden ze openlijk te koop aan. „Duizend dollar voor een categorie 2 ticket”, zegt een man die zich voorstelt als Isaac. „Je kunt er zoveel krijgen als je wilt.” Officieel kosten die kaarten 451 euro. Een Argentijnse supporter wil de zijne voor 500 dollar kwijt. „Ik ga morgen naar huis”, legt hij uit.

Vier politieagenten kijken van ongeveer twintig meter afstand met hun armen over elkaar toe. Ze beschouwen deze zwarthandel niet als een misdaad. „We controleren hier het pleintje voor het kantoor, niet wat er verder op straat gebeurt”, zegt één van hen. „Maar je moet wel begrijpen dat mensen van kaarten af willen als hun team de finale niet gehaald heeft.” Een vrouw in het kaartkantoor laat echter weten dat deze tot 72 uur voor de finale kunnen worden geretourneerd aan de FIFA.

De Nederlandse voetbalbond KNVB raadt supporters af via andere dan de officiële kanalen kaarten te kopen omdat de FIFA streng zou optreden tegen zwarthandel. De KNVB hoopt dat de wereldvoetbalbond extra kaarten aan Nederland beschikbaar stelt. „We willen dat Soccer City zondag oranje kleurt. We weten dat er in ieder geval nu al 2.900 mensen uit Nederland met een ticket zijn, maar we willen natuurlijk dat zoveel mogelijk supporters alsnog kunnen komen. Alle reden dus voor een lobby bij de FIFA”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

De Nederlandse bond heeft van de FIFA in eerste instantie zesduizend kaarten voor de verkoop via de Supportersclub Oranje ter beschikking gekregen. Daarvan zijn er ongeveer 1.650 door leden afgenomen. Het restant is daarna, volgens afspraak, teruggegeven aan de FIFA. Naast die tickets zijn er door de FIFA ongeveer 1.250 ‘follow your team’ tickets verkocht aan Nederlanders die wedstrijden kunnen bezoeken zolang de ploeg in het toernooi zit.

Tot een paar maanden voor de openingswedstrijd maakte het organiserend comité zich grote zorgen over de kaartverkoop. Zuid-Afrikanen waren niet gewend lang voor een wedstrijd kaarten aan te schaffen en hebben niet allemaal de beschikking over internet of een creditcard, tot twee maanden voor het toernooi onontbeerlijke middelen om kaarten te kopen.

Maar de verkoop schoot omhoog toen in april in alle speelsteden speciale kantoortjes werden geopend waar kaarten contant konden worden afgerekend.

Tot dusver hebben ongeveer drie miljoen mensen de gang naar het stadion gemaakt. De finale van zondag en de halve finale tussen Duitsland en Spanje vanavond is via de officiële kanalen vrijwel uitverkocht. In totaal zullen zo’n 3,17 miljoen kaarten verkocht worden. Dat is iets minder dan in Duitsland in 2006 (3,36 miljoen), maar meer dan in 1998 in Frankrijk (2,79 miljoen) en in 2002 in Zuid-Korea en Japan (2,71 miljoen).

Volgens de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratic Alliance is de laatste weken veel geld rondgepompt door overheden en overheidsagentschappen die duizenden kaartjes voor ambtenaren en hun gasten hebben gekocht. In totaal is daarmee zo’n 12 miljoen euro „verspild”, zegt partijwoordvoerder Lindiwe Mazibuko.