Walvisactivist ontloopt Japanse cel

Hoewel hij zich volgens de rechter in Tokio schuldig had gemaakt aan „sabotage” kwam de Nieuw-Zeelandse milieuactivist Peter Bethune vandaag weg met een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar voor zijn hardhandige actie tegen een Japanse walvisvaarder. Rechter Takashi Tawada oordeelde dat Bethunes delicten „zeer ernstig” waren, maar zag toch aanleiding voor een mild vonnis. Bethune had snel schuld bekend nadat hij in februari tot op een Japanse walvisvaarder was doorgedrongen. Daarmee gaf hij volgens de rechter aan dat hij dergelijke protestacties in de toekomst achterwege zal laten. Bovendien heeft Bethune geen strafblad in Japan.

De 45-jarige Bethune klom in februari in Antarctica bij de walvisvaarder aan boord om verhaal te halen bij de kapitein. Deze had in januari op de Zuidelijke Oceaan het actieschip van milieuorganisatie Sea Shepherd geramd, waarvan Bethune kapitein was. De rechter in Tokio achtte Bethune schuldig aan onder meer vernieling van eigendom, bezit van een mes en het verwonden van een bemanningslid. Japan vecht al jaren een vete uit met milieuorganisaties over de omstreden walvisvangst die volgens het land louter een wetenschappelijk doel dienen. De Australische regering heeft de vangst aanhangig gemaakt bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. (AP)