Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage over een eeuwenoude traditie in Albanië, waarbij vrouwen worden gedwongen zich als man te kleden en te gedragen. Er blijken nog steeds vrouwen op deze manier te leven. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag.Aandacht voor een opmerkelijke vondst van de Belgische politie in het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen: foto’s van de lichamen van slachtoffers van Marc Dutroux en verbrande pedofiliedossiers. Ook aandacht voor de bouwactiviteiten van Israël op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.Ned.2, 22.45-23.20u.

informatief

The Private Life of Cows. Eerste deel van serie waarin de belevingswereld van boerderijdieren wordt onderzocht. BBC 2, 21.00-22.00u.

Kampf um den Regenwald. Onder de regenwouden van Ecuador, die tot de soortenrijkste ter wereld horen, bevinden zich voorraden aardolie. Als het rijke Westen het nationale park Yasuni koopt (voor 7 miljard dollar) kan dat behouden blijven, opperde Ecuadors president Correa drie jaar geleden. Maar buiten het park kan ook geboord worden, maar de 400 indianenstammen die daar leven verzetten zich. Ze worden geholpen door een Duitser die bedacht hoe boom, dier en mens gered kunnen worden. ZDF, 0.15-0.45u.

documentaire

Nach Fahrplan in den Tod. Tweedelige, achter elkaar uitgezonden documentaire over de mate waarin spoorwegmaatschappijen in veel Europese landen tijdens WO II met de nazi’s gecollaboreerd hebben bij het transporteren van Joden naar concentratiekampen. Arte, 20.15-22.00u.

Tödliche Schokolade. Film van Egmont R. Koch over de rol van inlichtingendiensten tijdens de ‘Duitse herfst’ van 1977, toen werkgeversvoorzitter Hans Martin Schleyer door de Rote Armee Fraktion werd ontvoerd en vermoord. De Israëlische geheime dienst Mossad zou op de hoogte zijn geweest van de plannen voor de kaping van een passagiersvliegtuig in Mogadishu door een Palestijns terreurcommando. De Mossad heeft dat echter niet verijdeld vanwege een operatie die moest leiden tot de dood van terrorist Wadi Haddad. ARD, 23.55-0.40u.

amusement

David Nolande. In Frankrijk bekroonde serie uit 2006 over een man wiens leven in een nachtmerrie verandert nadat hij per ongeluk een oude zigeunerin heeft gedood. Vanavond, in deel 3, besluit David toekomstvisioenen te negeren omdat zijn vrouw Corinne hem niet meer begrijpt. Met Nederlandse ondertitels. TV5, 18.35-20.15u.

KurzSchluss – Das Magazin. Programma over korte films. Vanavond een overzicht van La Jetée, het internationale centrum van de korte film in Clermont-Ferrand. Regisseur Solveig Anspach vertelt in hoeverre ware gebeurtenissen invloed hebben op haar korte films. Vervolgens de animatiefilm Keith Reynolds Can’t Make It Tonight van Felix Massie (6 min.), Bonne Nuit van Valéry Rosier (18 min.) gevolgd door een analyse door de regisseur van enige sleutelscènes, Stolz van Eitan Efrat en Siran Foighel Brutmann (3 min.), en de aflevering Fly uit Isabella Rossellini’s tv-serie Green Porno (2 min.).Arte, 23.30-0.15u.

The chaser’s war on everything. Australische satirische show. The Chasers nemen alles op de hak met stunts, sketches, liedjes, reportages, bewerkingen van reclames, trailers en de stem van het publiek. Met eenmalige parodieën en vaste rubrieken. Canvas, 00.10-00.35u.

sport

NOS Studio Sportzomer. Afsluiting van de WK-dag live vanuit Johannesburg met Ronald Koeman, Ronald de Boer, Rob Rensenbrink en Youri Mulder. Ned.1, 22.31-23.17u.

De Avondetappe. Afsluiting van de Tour-dag met SP-leider Emile Roemer en sprinter Gert Steegmans. Ned.1, 23.23-00.08u.

radio

De avonden – Marathoninterview Ger van Elk. Vierde gesprek in een serie van vijf. Vanavond praat Anton de Goede met beeldend kunstenaar Ger van Elk.

Radio 6 live: Music Meeting. Hoogtepunten van het jaarlijkse festival dat dit jaar tijdens Pinksteren werd gehouden. Met muziek van o.a. de Cubaanse pianist Roberto Fonseca en de twaalfkoppige Portoricaanse, in New York zetelende salsa dura-band La Excelencia. Radio 6, 22.02-0.00u.