Voetbalwet door de Eerste Kamer

Burgemeesters krijgen komend voetbalseizoen meer middelen om rellen rond voetbalwedstrijden voor te zijn. Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde gisteren in met de zogeheten Voetbalwet, die vandalisme en ernstige overlast bij allerlei evenementen moet tegengaan. Burgemeesters mogen straks een gebiedsverbod, een samenscholingsverbod, een meldplicht en een contactverbod opleggen. Verder nam de senaat een CDA-motie aan voor het geval de nieuwe regels onvoldoende blijken. Dan moet worden onderzocht of elementen van de strengere Engelse aanpak moeten worden overgenomen, zoals de mogelijkheid voor inname van iemands paspoort. Een andere aangenomen CDA-motie vraagt de regering te voorkomen dat er problemen ontstaan tussen de Voetbalwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. GroenLinks en D66 hebben eerder principiële bezwaren aangetekend tegen de wet. (ANP)