Stiekem voor een potje foltering

Unthinkable Regie: Gregor Jordan. Met: Samuel L. Jackson.In: 26 bioscopen. ***

De tikkende tijdbom is de casus waarmee het Bush/Cheney-bewind foltering rechtvaardigde. Wat als een atoombom een miljoen slachtoffers dreigt te maken en alleen een gevangen terrorist weet waar hij verstopt is? Zijn dan niet alle middelen geoorloofd om informatie los te krijgen?

Unthinkable ging in de VS direct naar dvd. Elke film die de morele dilemma’s van de ‘war on terror’ verkent, flopt namelijk, tenzij knap gecamoufleerd als in de Batmanfilm The Dark Knight. Unthinkable vat de tikkende tijdbom-casus onbevreesd bij de hoorns. Een tot de radicale islam bekeerde nucleaire expert (Michael Sheen) heeft atoombommen verstopt, agent Brody van de FBI (Carrie-Anne Moss) moet hem in een race tegen de klok de locaties ontfutselen. Zij speelt het liberale geweten tegenover beul Henry Hum (Samuel L. Jackson).

Unthinkable gaat serieus in op de vragen die televisieserie 24 elk seizoen weer liet liggen. Stond in 24 het nut van marteling nooit werkelijk er discussie – zolang het maar stiekem gebeurt – het progressievere Unthinkable vindt kennelijk dat het doel niet alle middelen rechtvaardigt. Zo heeft de film het hart op de goede plaats. Het beroerde is alleen: je verlaat de zaal toch stiekem als voorstander van een potje folteren. Progressieve filmmakers kunnen de tikkende tijdbom beter links laten liggen. Dat debat valt niet te winnen.