Spanje eindelijk in finale?

Europees kampioen Spanje haalde nog nooit een WK-finale. „Van kinds af aan weten we dat de Duitsers altijd in de finale staan”, zei de Spaanse bondscoach Del Bosque.

Nederland, Eindhoven, 06-07-10 Oranjefans op Uruguay tegen Nederland, 18 septemberplein. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Eindhoven, 06-07-10 Oranjefans op Uruguay tegen Nederland, 18 septemberplein. © Foto Merlin Daleman

Merijn de Waal

In een kroeg in Málaga die gisteren op groot scherm de halve finale Uruguay-Nederland vertoonde, werd veruit het hardst gejuicht voor de Latijns-Amerikanen. „Ook wij kijken vooruit naar de finale en die spelen we liever niet tegen de Hollanders”, legde een stamgast tijdens de rust uit. Het liep anders. „Nederland wacht ons op in de hemel van het voetbal”, kopte de Spaanse sportkrant Marca vanochtend.

Spanje moet daartoe vanavond eerst nog van Duitsland winnen. Aan de laatste onderlinge ontmoeting koestert het geen slechte herinnering: in juni 2008 won Spanje het EK door in de finale de Duitsers te verslaan. Maar de Spaanse fans in de kroeg in Málaga wilden zich gisteren allesbehalve rijk rekenen. „Wij geloven in La Roja, maar we zijn ook bijgelovig.”

Ook het Spaanse elftal onderschat de Duitsers niet. „Dit Duitsland speelt veel aanvallender dan twee jaar geleden”, waarschuwde gisteren bijvoorbeeld vleugelspeler Santi Cazorla, die in de EK-finale het laatste halfuur inviel. „Van kinds af aan weten we allemaal dat de Duitsers altijd in de finale staan”, zei bondscoach Vicente del Bosque. Spanje daarentegen haalde nog nooit een WK-finale – op eerdere toernooien vloog het er meestal in de kwartfinales al uit. De wedstrijd van vanavond heeft alleen al daarom minstens evenveel gewicht als de EK-finale van twee jaar geleden.

Sinds die laatste ontmoeting zijn de ploegen steeds meer op elkaar gaan lijken. Spanje speelt meer op balbezit, terwijl de Duitsers aanvallender voetballen. „De ploeg van Del Bosque speelt met Duitse betrouwbaarheid. De selectie van Löw met Spaanse aantrekkelijkheid”, analyseert vandaag de Spaanse krant El País, die er aan toevoegt dat tegen dit „opkomende Duitsland” altijd nog „een beter Spanje” staat.

The Guardian verklaart die speltechnische rolwisseling mede uit een rolverwisseling in mentaliteit. Duitsland, op het vorige EK topfavoriet, speelt met de jeugdige zorgeloosheid die Spanje twee jaar geleden de Europese titel opleverde, schrijft de Britse krant. De Spanjaarden daarentegen „zijn als Europese kampioen naar dit WK gekomen met het gevoel dat ze zichzelf volledig moeten waarmaken”.