'Shrek 4' hapt weg als huiselijke lasagne

Shrek Forever After Regie: Mike Mitchell. In: 226 bioscopen ***

In It’s a Wonderful Life van Frank Capra weerhoudt een beschermengel de falende dorpsbankier Bill Bailey van zelfmoord. De engel brengt Bailey op andere gedachten door zijn dorp te tonen als hij nooit was geboren: een kille plek. Een geïnspireerde inval van het team achter groene boeman Shrek om dit klassieke gegeven te gebruiken om hun animatieserie nog eenmaal te reanimeren.

In Shrek Forever After, ofwel Shrek 4, is de beschermengel vervangen door het kwaadaardige Repelsteeltje, een dwerg berucht om zijn wurgcontracten vol kleine lettertjes. Shrek, die in deel één vriendschap en ware liefde, in deel twee familie en in deel drie verantwoordelijkheid en vaderschap accepteerde, blijkt inmiddels in een midlifecrisis beland, als afgetobd modelvader. Elke dag lijkt op de vorige. Kon hij maar één dag terug naar zijn eenzame, wilde jeugd als boeman.

Repelsteeltje biedt Shrek een dag lang goede oude tijd, in ruil voor een andere dag van zijn leven, waarin Repelsteeltje het voor het zeggen zal hebben. Shrek belandt in een wereld waarin sultan Repelsteeltje het sprookjesrijk Far Far Away terroriseert, de gelaarsde kat moddervet is en zijn grote liefde prinses Fiona een verzetsbeweging leidt. Zaak is de fiere Fiona binnen één dag opnieuw ‘true love’s kiss’ te ontfutselen.

Zo’n concept biedt gelegenheid om alles wat deel één leuk maakte schaamteloos te reproduceren: ontluikende vriendschap tussen Shrek en ezeltje, liefde tussen ezeltje en draak, tussen Shrek en Fiona. Dat alles gelardeerd met komische actie en een karrevracht popcitaten, anachronismen en dansbare gouden ouden.

Een strenger criticus zal vaststellen dat de Shrek-serie zelf alle symptomen van een midlifecrisis vertoont: een herhaling van zetten. Maakt dat Shrek Forever After overbodig? Niet noodzakelijk, er valt wel iets te zeggen voor het bekwaam uitvoeren van een geslaagd recept. Zelf eet ik al een kwart eeuw dezelfde lasagne. Als overbodig heb ik dat nooit ervaren. Maar ik ga er niet voor naar een restaurant.