Semenya blijft formeel een vrouw

Of een panel van medische specialisten de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (19) voor honderd procent tot vrouw hebben verklaard blijft ongewis, maar uit hun onderzoek blijkt dat er geen beletsel is haar in vrouwenwedstrijden te laten uitkomen. Die uitkomst heeft de internationale atletiekfederatie IAAF doen besluiten Semenya met ingang van gisteren weer startgerechtigd te verklaren.

De loopster die vorig jaar in Berlijn wereldkampioen op de 800 meter werd, mocht in afwachting van het onderzoek naar haar geslacht niet in wedstrijden uitkomen. Die maatregel werd ingesteld, nadat vorig jaar tijdens de WK atletiek in Berlijn was uitgelekt dat de IAAF deskundigen had ingeschakeld om te weten of Semenya een man of een vrouw is.

De federatie had argwaan gekregen op basis van haar mannelijke kenmerken, maar vooral nadat de atlete bij de Afrikaanse juniorenkampioenschappen veruit de snelste seizoenstijd (1.56,72) had gelopen. De duur van het startverbod zinde Semenya allerminst, maar alle inspanning van haar advocaten ten spijt kreeg ze geen ontheffing.

Op welke medische gronden de specialisten haar vrouwelijke kenmerken hebben bevestigd is onbekend. De IAAF houdt om privacyredenen de onderzoeksresultaten geheim en is ook niet bereid een toelichting op het rapport te geven. De bond beperkte zich gisteren tot de mededeling dat Semenya weer startgerechtigd is.

Via haar advocaat liet Semenya gisteren weten opgelucht te zijn over de opheffing van het startverbod. Verder sprak de advocaat de hoop uit dat deze zaak er toe leidt dat atletes in gelijke omstandigheden voortaan zo’n langdurige vernedering bespaard blijft.