Sanofi gaat produceren voor Pharming

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming bereidt zich voor op de marktintroductie van zijn eerste geneesmiddel, Ruconest. Het bedrijf sloot gisteren een overeenkomst met Sanofi Chimie, een dochter van Sanofi-Aventis, voor de productie van dit middel. Al vijf jaar laat Pharming Ruconest produceren door MSD (voorheen Schering-Plough/Organon), maar de nieuwe producent Sanofi kan het middel in grotere hoeveelheden en tegen lagere kosten produceren.

Na veel vertraging kreeg Pharming vorige maand een positieve beoordeling van de Europese medicijnentoezichthouder EMA voor Ruconest, dat voorheen Rhucin heette. De laatste horde voor markttoelating is nu toestemming van de Europese Commissie. Die zal naar verwachting in september een besluit nemen.

Ruconest zal dan op de markt komen als medicijn tegen acute aanvallen van erfelijke angio-oedeem, gevaarlijke zwellingen van zachte weefsels. Volgens Pharming komt deze aandoening bij één op de 30.000 mensen voor.

Na goedkeuring van de Europese Commissie mag Pharming Ruconest verkopen in de gehele Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Pharming wil het middel om te beginnen dit jaar nog in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op de markt brengen.

Dat Pharming nu de stap zet naar opschaling van de productie is een teken dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat het middel zal slagen. MSD blijft Ruconest nog even leveren, totdat het productieproces bij Sanofi door de inspectie is goedgekeurd. Pharming gaf geen financiële details van de overeenkomst.