Rood-groen regeert Noordrijn-Westfalen

Krap twee maanden na de regionale verkiezingen krijgt de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen een minderheidsregering van sociaal-democraten (SPD) en Groenen. Beide partijen werden het gisteren eens over een coalitieakkoord.

De verkiezingen in Noordrijn-Westfalen hadden een nederlaag opgeleverd voor de regerende christen-democraten (CDU) en liberalen (FDP). Voor de landelijke politiek was de uitslag van belang wegens het prestigeverlies dat bondskanselier Angela Merkel leed. Met bijna 18 miljoen inwoners is Noordrijn-Westfalen electoraal de belangrijkste deelstaat.

SPD en Groenen komen één stem tekort voor een meerderheid. Ze kwamen gisteren overeen een regering te vormen die per onderwerp voor meerderheden moet werven. „SPD en Groenen hebben een goed akkoord gesloten”, zei Hannelore Kraft gisteren in Düsseldorf. Kraft is lijsttrekker van de SPD en beoogd minister-president. Ze zou in die functie Jürgen Rüttgers opvolgen.

Kraft moet volgende week woensdag door het nieuwe deelstaatparlement tot premier worden gekozen. Ze komt formeel een stem tekort, maar vertrouwt er naar eigen zeggen op dat ze met hulp van de oppositie van CDU, FDP en Die Linke toch zal worden gekozen. SPD en Groenen hebben 90 zetels, de oppositie 91.

Inhoudelijk vormt het akkoord tussen SPD en Groenen een sterk afgezwakte versie van de verkiezingsbeloftes. De door beide partijen bekritiseerde inrichting van het onderwijs blijft voorlopig intact. De SPD heeft bij de Groenen afgedwongen dat er voorlopig geen stop op de bouw van kolencentrales komt. De (gesubsidieerde) steenkoolwinning in het Roergebied houdt per 2018 op. De coalitiepartners bevestigden schriftelijk dat ze tegen kernenergie zijn.

Scheidend minister-president Rüttgers krijgt morgen „een hoge Nederlandse onderscheiding”, aldus Duitse bronnen. Naar verluidt wordt hij benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau, wegens zijn inzet voor de relatie met het buurland.