Prince geeft 2,5 miljoen cd's weg

De Amerikaanse popartiest Prince gaat de komende dagen 2,5 miljoen exemplaren van zijn nieuwe cd, 20TEN , weggeven. De cd zal bij verschillende Europese dag- en weekbladen worden gevoegd.

In Frankrijk zit 20TEN donderdag 8 juli bij het weekblad Courrier International. In België zal de nieuwe Prince gevoegd worden bij Het Nieuwsblad en De Gentenaar op 10 juli, de dag dat Prince optreedt in Werchter. In Groot-Brittannië zal zijn nieuwe cd op dezelfde dag worden gevoegd bij The Daily Mirror. In Nederland zal de cd niet via de dagbladen worden verspreid.

Het is niet de eerste keer dat Prince gratis cd’s weggeeft. In 2007 was zijn cd Planet Earth gevoegd bij een editie van The Mail On Sunday. Nieuw is nu wel dat Prince distributie van zijn muziek via internet helemaal heeft afgezworen.

Vijftien jaar geleden was Prince een internetpionier, die als een van de eerste popmusici zijn muziek via zijn site verkocht. In januari 2009 opende hij nog een nieuwe site, Lotusflow3r. Voor 77 dollar per jaar konden fans hiertoe toegang krijgen. Niet alleen konden ze voor dit bedrag drie albums downloaden, maar ook video’s, films, concertregistraties en andere opnamen bekijken en beluisteren.

Prince liet de lancering van zijn nieuwe site gepaard gaan met een ongekend harde strijd tegen de plaatsing van zijn werk op andere internetsite dan de zijne.

Op deze manier leek Prince een goede bron van inkomsten te hebben gekregen. Maar een paar maanden geleden ging zijn site, na een conflict met de beheerders, onverwacht op zwart. Nu geeft de voormalige internetpionier in verschillende interviews te kennen internet als een achterhaald medium te beschouwen.

„Het internet is voorbij’’, zei Prince tegen een journalist van de Daily Mirror. „Herinner je je nog de tijd dat MTV hip was?” En dat er toen een moment kwam dat MTV ineens passé was? Zo is het met het internet ook. Waarom zou ik mijn nieuwe muziek nog aan iTunes geven? Ze weigeren om er mij een voorschot voor te betalen.’’