Postume vraag aan haviksoog Blokker

Pieter Broertjes mag sinds een paar dagen oud-hoofdredacteur van de Volkskrant zijn, het fingerspitzengefühl heeft hij nog. Nova vroeg hem gisteravond waarmee zijn krant vandaag zou openen: met de overwinning van Oranje of met het in memoriam van Jan Blokker, decennialang columnist van de Volkskrant en in het hoofd van velen toch nog altijd verbonden met die krant, al schreef hij sinds 2006 voor nrc.next.

Met Oranje, giste Broertjes zonder aarzelen.

En zo geschiedde.

Het herdenken van Blokker zal er niet onder lijden: vooral journalisten hebben hem immers gekend en die zullen herinneringen aan hem ophalen. Mij benieuwen – om maar eens een Blokkeriaanse zinsnede te gebruiken – of en hoe de weekbladen, die morgen verschijnen, nog hebben kunnen inspelen op de dood van de godfather van de Nederlandse journalistiek.

Ik heb ook herinneringen. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw maakte ik voor de VPRO-televisie samen met anderen de binnenlandrubriek Een winter aan Zee, onder eindredactie van Jan Blokker. „Hij kon ontzettend goed kijken”, zei oud-programmamaker Hans Keller gisteren bij Nova. Nou, inderdaad. Zat je met kilometers film, ja, toen nog film, wanhopig achter de montagetafel, kwam Jan langs. Met de sigaret schuin omhoog in de mondhoek hing hij over de tafel, drukte met zijn wijsvinger tegen de fast forward-knop en wees, terwijl hij gezellig doorpraatte tegen wie er maar in de buurt was, af en toe naar de geluidloos voortrazende beelden: „Dit! En dat! Dit ook! En dit!”

De rest was niks.

Een haviksoog. Aangezien hij dat ook had voor journalistiek-ethische vraagstukken, vraag ik me af of hij eigenlijk ooit geschreven heeft over voetbalcommentaren. De Telegraaf berichtte gisteren dat NOS-commentator Frank Snoeks sinds Nederland-Brazilië zwaar onder vuur ligt van twitteraars en internetters. Hij zou niet genoeg Oranjegezind zijn.

Het is een kwestie. Zelfs de simpele televisiekijker wordt het onmogelijk gemaakt om op de hand te zijn van, bijvoorbeeld, Uruguay. Na het eerste doelpunt van Nederland gisteravond stelde Jeroen Grueter, commentator van de neutrale NOS, tevreden vast: „Tot nu toe verloopt alles naar wens.” En terwijl Oranjedoelpunten onthaald werden met superlatieven, klonk het over de eerste goal van Uruguay zuinigjes: „Dat kan natuurlijk altijd een keer gebeuren.”

Nabeschouwer Tom Egbers, ook NOS, heeft het er moeilijker mee. Sprekend over Oranje en een doelpunt zei hij: „Erna verslapten ze, eh, we.” Hij zag de hatelijke tweets kennelijk al voor zich.

Tijdens de Ster maakte het Algemeen Dagblad onbekommerd reclame: „AD Fan van Oranje!”