Oranje moet hotel in Johannesburg verlaten

Het Nederlands elftal moet zijn basiskamp in Johannesburg morgen verlaten, zo heeft een woordvoerder van Oranje bevestigd. Het Sandton Hotel is in de aanloop naar de finale met andere gasten volgeboekt en de KNVB heeft anders dan andere voetbalbonden, waaronder de Duitse, niet tot een dag na de eindstrijd de kamers aangehouden.

De KNVB had er geen rekening mee gehouden dat Nederland zou doordringen tot de laatste vier en had de accommodatie, volgens de woordvoerder, maar gereserveerd tot afgelopen maandag.

Volgens KNVB-voorlichter Kees Jansma is er echter niets aan de hand. „Voor de finalisten heeft de FIFA een hotel geregeld”, zei hij gisteravond. Het Sunnyside Park Hotel in Johannesburg, waar Servië tot de uitschakeling verbleef, is volgens Jansma gereserveerd voor een van de finaleteams en het Paxton Hotel in Port Elizabeth is beschikbaar voor deelnemers aan de troostfinale.

Maar anders dan Jansma suggereert, schrijven FIFA-reglementen voor dat teams alleen in de nacht voorafgaand aan een wedstrijd in een zogenaamd ‘Venue Specific Team Hotel’ verblijven, tenzij het eigen teamhotel „binnen 45 minuten rijden van het stadion ligt”. En het Sandton Hotel ligt op zo’n half uur van Soccer City, het stadion voor de finale in Johannesberg.

De Deutsche Fussball-Bund (DFB) heeft anders dan de KNVB het teamhotel Velmore Grande wel tot 12 juli geboekt, meldt de website van de bond. Dit onderkomen ligt tussen Pretoria en Johannesburg. Vanavond speelt Duitsland in Durban zijn halve finale tegen Spanje.

Nederland was ruim een jaar geleden een van de eerste landen die in Zuid-Afrika een spelersverblijf vastlegden. Bondscoach Bert van Marwijk wilde een veilige locatie op hoogte en niet te ver van het trainingsveld bij de Wits University. Daarbij viel de keus op het Sandton Hotel. Nederland checkte op 6 juni in en keerde er na elke wedstrijd terug.