Opbrengst Giro in A'dam valt tegen

De start van de Italiaanse wielerronde Giro heeft Amsterdam minder opgeleverd dan verwacht. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de gemeente.

De Giro ging dit jaar op 8 mei in Amsterdam van start met een proloog. Ook op 9 en 10 mei was de stad beginpunt van een etappe, respectievelijk richting Utrecht en Middelburg.

De Giro leverde ruim 10 miljoen euro aan extra bestedingen op in Amsterdam. Hier stonden 3,4 miljoen aan gemeentelijke uitgaven tegenover. Wethouder Carolien Gehrels (economie, PvdA) zei enkele dagen voor de start nog tegen deze krant 25 miljoen euro aan extra inkomsten te verwachten. De gemeente bleef binnen de begroting.

Ook het aantal bezoekers viel lager uit. Op het evenement kwamen ruim 200.000 mensen af, 100.000 minder dan gehoopt. „Het was koud”, aldus Gehrels. De wethouder verwacht dat de crisis wellicht een rol heeft gespeeld bij de zuinigheid van bezoekers. „De driesterrenhotels hadden het druk.”

Desondanks kan Amsterdam terugkijken op een „geslaagd evenement”, volgens de wethouder. „Dit is goed voor onze reputatie als stad. Ik zou er zo weer in investeren. Tien miljoen is nog altijd een goed resultaat.”

Amsterdammers beoordeelden de organisatie gemiddeld met een 6,7, zo blijkt uit het rapport. Vooral ondernemers klaagden dat de stad moeilijk bereikbaar was. „Voor bewoners was het echt een hindernis”, zegt Gehrels. „De ronde ging dwars door de stad. Maar publiek en wielrenners waren overwegend positief.”

De Giro d’Italia begon dit jaar voor de tweede keer in Nederland. In 2002 ging de ronde van start in Groningen. De grootste wielerwedstrijd, de Tour de France, begon afgelopen zaterdag in Rotterdam.