On-Duits Duits voetbal moet de zege brengen

Ook bij Duitsers van de ‘generatie van 1974’ leeft het besef dat Nederland verhaal wil halen voor de historische nederlaag, vandaag precies 36 jaar geleden.

Duitsland verheugt zich op Nederland als tegenstander in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. „Jullie zijn onze Wunschgegner”, zegt een van de stamgasten van café Kuchel-Eck in de Berlijnse wijk Charlottenburg. De gewenste tegenstander, maar Spanje dan? „Dat probleem lossen we vanavond op. Die Mannschaft wint. We zien elkaar zondag”.

Duitsland is Nederland opmerkelijk goed gezind. Dat heeft mede te maken met de populariteit van in Duitsland spelende voetballers als Arjen Robben en Mark van Bommel. En natuurlijk met Louis van Gaal, de succesvolle trainer van regerend landskampioen en bekerhouder Bayern München. Maar hoeveel sympathie er ook voor Nederland is, de Duitsers zijn ervan overtuigd dat zij het beste elftal hebben bij het WK 2010 in Zuid-Afrika.

De jonge ploeg van coach Joachim Löw heeft gaandeweg het toernooi steeds meer fans aan zich weten te binden met voetbal dat mooi is om naar te kijken en waarmee tegelijk uitstekende resultaten worden geboekt. On-Duits Duits voetbal; een nieuwe spelvorm die wel eens navolging kan krijgen.

Ook Duitsers van de ‘generatie van 1974’ beseffen goed dat Nederland verhaal wil halen voor de historische nederlaag in dat jaar. Op 7 juli 1974, vandaag precies 36 jaar geleden, speelden Nederland en (West-)Duitsland in de finale tegen elkaar, op een door de Bondsrepubliek georganiseerd WK-toernooi.

„Gerd Müller in de 43ste minuut. Hij scoorde 2-1. Daarna was het met jullie gedaan”, herinnert de stamgast in Kuchel-Eck. De dramatiek van de tweede helft, met talrijke kansen voor Nederland, is in het geheugen van deze Duitser een beetje vervaagd. Hij herinnert zich vooral de overwinning – dankzij Gerd Müller.

Nu is er weer een speler die Müller heet. Thomas Müller, een twintigjarige WK-debutant die zich in Zuid-Afrika tot een van de grootste Duitse kwelduivels heeft ontwikkeld. Tegen Spanje speelt hij vanavond niet mee wegens een schorsing. Dat is een opsteker voor de regerend Europees kampioen. Een ander mogelijk zwak puntje bij de Duitsers is een sluimerend conflict tussen aanvoerder Philipp Lahm en de geblesseerde oud-aanvoerder Michael Ballack.

Vervolg Duits elftal: pagina 11

Sterallures zijn Duitsland vreemd

Ballack meldde zich afgelopen weekend ineens bij de Duitse ploeg. Hij is intussen weer vertrokken, maar de tweedracht over de leiderschapsrol in de selectie lijkt gezaaid.

Op de plaats van Müller zal vanavond waarschijnlijk Toni Kroos staan. Coach Joachim Löw laat verder alles bij de beproefde opstelling met Klose in de aanval, daarachter Podolski, Özil en Kroos, Kedira en Schweinsteiger en in de verdediging Boateng, Friedrich, Mertesacker en Lahm. In het doel staat Manuel Neuer.

Alleen Klose en Friedrich zijn boven de dertig; de overigen zijn twintigers. Jonge, relatief onervaren voetballers zonder sterstatus. Ze spelen allen in Duitsland. Van verveelde voetbalmiljonairs die alles bij Chelsea of AC Milan al eens hebben meegemaakt, is geen sprake. „Mijn jongens hebben honger”, zei trainer Löw laatst – en die indruk wekken ze inderdaad.

De elegante Löw, dit toernooi gekleed in een zachtwollen blauwe pullover met V-hals onder een donker jasje, heeft de afgelopen dagen geprobeerd om de favorietenrol bij de Spanjaarden te laten belanden. Hij heeft goalgetter Villa de hemel in geprezen, Xavi kreeg een compliment en Spanje als team „mag vooral niet worden onderschat”. De Spanjaarden op hun beurt kwamen woorden tekort om de Duitsers te loven. Bastian Schweinsteiger is volgens Xavi Hernandez de beste speler van dit WK.

Ook het Duitse team hoopt stilletjes op een finale tegen Nederland. Niemand heeft zich er openlijk over uitgelaten, maar het is bekend dat de Bayern-spelers Klose, Schweinsteiger en Lahm regelmatig sms-en met hun ploeggenoten Robben en Van Bommel. Robben had pretlichtjes in de ogen toen hem gisteravond werd gevraagd naar zijn favoriete tegenstander in de finale. Hij ging het antwoord uit de weg, maar uit alles bleek dat hij zich vooral op Duitsland verheugt.

Het duel Duitsland-Spanje zal hier vanavond door de ARD worden uitgezonden. De analyse achteraf zal, zoals altijd, worden gegeven door oud-sterspeler Günter Netzer (65). Het is zijn laatste commentaar, in de gebruikelijk dialoog met ‘aangever’ Gerhard Delling. Netzer stopt ermee. Met zijn vertrek bij de ARD als voetbalcommentator eindigt een tijdperk dat in 1998 begon.

Netzer is een als tv-commentator net zo’n fenomeen als hij destijds als voetballer was. De strakke scheiding in zijn haar, z’n stemmige pakken en gezaghebbende uitstraling: het heeft allemaal aan zijn mateloze populariteit bijgedragen. Hij wordt geroemd om zijn authenticiteit. In een interview zei hij eens dat de meeste mensen niet geloven dat hij privé net zo is als op televisie. Wat hij na zijn langjarig commentatorschap gaat doen, weet hij nog niet. „Ik heb me nog nergens op vastgelegd”, zei hij in een tv-interview.

Netzers analyses zijn vrijwel altijd raak. Ze doen aan zijn speelstijl denken: perfecte balaanname, dribbel, pass, doelpunt.

Günter Netzer, gevierd en veelvoudig international, is ervan overtuigd dat Duitsland wereldkampioen wordt.