Obama prijst premier Israël dit keer

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren tijdens een bezoek aan Washington expliciet lof gekregen van de Amerikaanse president Barack Obama. Obama prees, zoals hij het zei, Netanyahu’s inspanningen om tot vrede met de Palestijnen te komen, en de aangekondigde versoepeling van de blokkade van de Gazastrook.

Netanyahu verklaarde zijnerzijds tijdens zijn vijfde bezoek aan Obama dat verhalen dat de relatie tussen de Israël en de Verenigde Staten op een dieptepunt waren beland, op een fabel berust. „Die verhalen zijn niet alleen prematuur, maar ook gewoon onjuist.”

Volgens bronnen rondom de president, geciteerd in de Amerikaanse krant The Washington Post, was het bezoek van Netanyahu voor Obama bedoeld om aan zijn joods-Democratische achterban te laten zien dat hij achter Israël staat. Eén functionaris sprak van „een goedmaakbezoek”. Obama kreeg de laatste maanden veel kritiek op zijn kritische houding ten opzichte van Israël.

Voorgaande bezoeken van Netanyahu verliepen in een ijzige sfeer. Obama toonde zijn irritatie over, met name, het Israëlische nederzettingenbeleid.

Deze keer leek de bouw in nederzettingen niet op de agenda te staan. Obama en Netanyahu spraken naar eigen zeggen vooral over Iran, Israëls grootste vijand in de regio, en een hervatting van het vredesproces met de Palestijnen.

Israël houdt tot september een beperkte en tijdelijke bouwstop in nederzettingen in acht. Deze maatregel, die volgens mensenrechtenorganisaties met voeten wordt getreden, geldt alleen voor de bezette Westelijke Jordaanoever en niet voor bezet Oost-Jeruzalem.

Het Israëlische kabinet praat binnenkort over een – door de Amerikanen gewenst – vervolg van de bouwstop. De extreemrechtse regeringspartij Yisrael Beiteinu (Israël Ons Huis) wil onmiddellijk verder gaan met bouwen. In verscheidene nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever zijn demonstraties georganiseerd waarin het recht om weer te bouwen wordt opgeëist. Netanyahu komt naar verwachting binnen een paar weken met een plan voor de toekomst van de bouwstop. De Palestijnen zeggen dat Netanyahu moet kiezen tussen bouwen en vrede. Zonder werkelijke bouwstop willen ze niet praten.

Obama had lof voor de door Israël aangekondigde versoepeling van de blokkade van de Gazastrook. Onder internationale druk na de gewelddadige Israëlische entering van een hulpkonvooi voor Gaza, eind mei, besloot Netanyahu levensmiddelen voortaan onbelemmerd toe te laten in het verarmde en geïsoleerde gebied. Bouwmateriaal mag nog steeds alleen voor internationale en andere officiële projecten naar binnen.