Nederland kort

Klink moet van senaat elektronisch zorgdossier stilleggen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Eerste Kamer heeft demissionair minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gisteren opgedragen de ontwikkeling van het landelijke elektronisch patiëntendossier (EPD) stil te leggen. Daarmee heeft de senaat de bewindsman een gevoelige slag toegebracht. Klink wil dat zorgverleners in heel Nederland medische gegevens van patiënten kunnen uitwisselen om daarmee de kwaliteit van zorg te verbeteren en medische missers te voorkomen. De Tweede Kamer steunde vorig jaar het wetsvoorstel van Klink voor invoering van het landelijke EPD. In de Eerste Kamer stemden echter alle partijen op het CDA na, voor een motie van de PvdA die de regering vraagt de verdere ontwikkeling van het EPD pas te hervatten als ook de Senaat het wetsvoorstel heeft aangenomen. Door de vele vragen en uitstel van de minister zelf, is de senaat nog niet toegekomen aan behandeling van het wetsvoorstel.

Hulpverlening na crash niet goed

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Tijdens de hulpverlening na de vliegtuigcrash van het toestel van Turkish Airlines bij Schiphol ging begin 2009 nogal wat mis met de hulpverlening. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een gisteren gepubliceerd rapport. Zo zijn de mobiele medische teams volgens de raad om onbegrijpelijke redenen niet onmiddellijk ingezet. Hierdoor was specialistische hulp pas na bijna een uur ter plaatse. Ook raakte het communicatiesysteem C2000 overbelast doordat te veel gebruikers zonder afstemming gelijktijdig met elkaar wilden spreken. Daarnaast hebben hulpverleners tijd verloren bij het rijden naar de rampplek, omdat informatie over de locatie daarvan niet werd gedeeld. De brandweer werd naar de verkeerde plek gestuurd, en arriveerde pas een half uur na de crash. Een toestel van Turkish Airlines stortte woensdagochtend 25 februari 2009 tijdens de landing neer in een weiland bij Schiphol. Bij de het ongeval kwamen negen personen om en een groot aantal mensen raakte gewond.

Topman Trafigura mogelijk vervolgd

Den Haag. Het gerechtshof in Amsterdam moet opnieuw bekijken of topman Claude Dauphin vervolgd mag worden in verband met de affaire rond het schip Probo Koala. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bekendgemaakt. Dauphin was president-directeur van Trafigura, in wiens opdracht de Probo Koala in de zomer van 2006 voer. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem ervan dat hij leiding heeft gegeven aan de uitvoer van afvalstoffen naar een land in Afrika. Het schip voer op 5 juli 2006 weg uit Amsterdam, het afval werd vanaf 19 augustus gelost in Ivoorkust. Dauphin maakte bezwaar tegen de dagvaarding, omdat hij pas half augustus wist dat er afvalstoffen aan boord waren. De uitvoer was toen al voltooid, aldus Dauphin. Het hof verklaarde het bezwaar gegrond, waarna het OM in cassatie ging bij de Hoge Raad. (ANP)

Politie schiet man neer in Rotterdam

Rotterdam. Een agent van de Rotterdamse politie heeft gisteren een man neergeschoten die met een mes op hem afkwam. De man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Rond 6 uur kwam bij de politie een melding binnen van een ruzie in een woning in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. Toen twee agenten arriveerden, kwam de man aanrennen met een mes in zijn hand. Volgens de woordvoerder van de politie is uit noodweer een schot gelost. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het schietincident. (ANP)