Les in lesgeven aan jongens

Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs zouden cursussen moeten volgen waarin ze leren hoe ze met de jongens in de klas moeten omgaan. Zo moeten de leraren hun opdrachten aan de klas vaker afwisselen en meer wedstrijdjes en practicumlessen organiseren. Dat vinden jongens namelijk leuk en het komt in het huidige onderwijsaanbod nauwelijks aan de orde. Dat schrijft het Onderzoeksinstituut ITS, onderdeel van de Radboud Universiteit in Nijmegen, in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Het instituut heeft uitgezocht of jongens inderdaad steeds verder achter gaan lopen bij de meisjes. De Tweede Kamer had hier eind vorig jaar vragen over gesteld. Volgens het ITS presteren jongens op zich evengoed als meisjes, maar hebben ze eerder last van een ‘antischoolhouding’. In Nederland wordt ook op kleine schaal geëxperimenteerd met een Australische cursus om jongens weerbaarder te maken op school. (ANP)