Kort nieuws Kunst

Rubens brengt 10,8 miljoen euro op

Londen, 7 juli. Een schilderij van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens heeft gisteren bij Christies 10,8 miljoen euro opgebracht. Het stuk was in de veiling gebracht door familie van prinses Diana. Het schilderij dat een kapitein voorstelt die zich voorbereidt op het gevecht, is geschilderd in 1613 of 1614 en wordt bestempeld als een van de belangrijkste werken van Rubens die zich nog in Brits particulier bezit bevinden. Het schilderij heeft ruim 200 jaar in het ouderlijk huis van de prinses gehangen. Op een inventarislijst uit 1802 wordt het omschreven als ‘naar de school van Rubens’. Later werd het pas aangemerkt als een echte Rubens. (Reuters)

Geen nieuwe film met James Bond

LOS ANGELES, 7 juli. De nieuwe James Bondfilm wordt definitief afgeblazen. Studio MGM, de producent van de film, verkeert in grote financiële problemen. Het was al lange tijd onzeker wanneer de opnames van de nieuwe Bondfilm zouden beginnen. Maar nu melden betrouwbare bronnen binnen het bedrijf dat het project is ‘doodverklaard’. De nieuwe 007 zou worden geregisseerd door Sam Mendes die eerder Revolutionary Road maakte. Een andere titel die wordt getroffen door de nood van MGM, is The Hobbit, de langverwachte opvolger van de drie Lord of the Rings-films. Het laatste avontuur van agent 007, Quantum of Solace, kwam uit in 2008. (ANP)

Nederlander lid van Oscar-jury

LOS ANGELES, 7 juli. De Nederlandse filmproducent Willem Thijssen is lid geworden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt. De Nederlander mag volgend jaar meebepalen wie de Oscars gaat winnen. Thijssen won in 1985 een Oscar voor zijn korte animatiefilm Een Griekse tragedie. In 2000 produceerde hij de met een Oscar bekroonde tekenfilm Father and Daughter. (ANP)