Kort nieuws Economie

Polen heeft meeste beursintroducties

Rotterdam, 7 juli. Polen loopt voorop in Europa als het gaat om beursintroducties. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Ernst & Young over beursintroducties in de afgelopen maanden. In Nederland is er in het tweede kwartaal geen enkel bedrijf geweest dat naar de beurs ging. Met zestien beursintroducties liep Polen in Europa het afgelopen kwartaal voorop. Bovendien waren twee van de tien grootste beursintroducties afkomstig uit Polen. Met een groeiprognose van 3,5 procent van het bruto binnenlands product voor 2010 heeft Polen de recessie beter doorstaan dan de meeste landen in Midden- en Oost-Europa. (ANP)

Verkoopstijging Peugeot Citroën

Parijs, 7 juli. Dankzij nieuwe modellen en een sterke vraag in China heeft de Franse autofabrikant Peugeot Citroën (PSA) het afgelopen half jaar bijna 1,9 miljoen auto’s verkocht, een stijging van 17 procent ten opzichte van de eerste helft van 2009. Voor de tweede helft van het jaar zijn de vooruitzichten minder gunstig. Stimuleringsmaatregelen voor de Europese auto-industrie lopen af en ongunstige belastingmaatregelen zijn op komst. PSA bevestigde de verwachting dat de Europese automarkt dit jaar met zo’n 9 procent zal krimpen. (ANP)

Chinezen mogen Volvo kopen

Brussel, 7 juli. De Europese Commissie heeft gisteren de overname van Volvo door de Chinese autoproducent Geely en de Chinese investeringsfirma Daqing goedgekeurd. Volgens de commissie is de overname niet in strijd met de Europese concurrentieregels. Geely is een Chinese producent van auto’s, scooters en motoren. Het grootste deel van de productie wordt in China verkocht. Daqing is eigendom van de overheid van de provincie Daqing, in Noordoost-China. (ANP)