Kort nieuws Buitenland

13 FARC-rebellen gedood bij aanval in Noord-Colombia

Bogotá, 7 juli. Bij een luchtbombardement van het Colombiaanse leger op een kamp van de linkse rebellenbeweging FARC in de noordelijke provincie Bolivar zijn dertien guerillastrijders gedood, waaronder twee leiders. De FARC-rebellen probeerden een strategisch gebergte nabij de kust, de Montes de María, op het leger te heroveren. De Colombiaanse president Álvaro Uribe noemde de aanval „een boodschap” aan Iván Márquez, lid van het zevenkoppige secretariaat dat de FARC leidt. Márquez, die vermoedelijk in Venezuela verblijft, zou achter de operatie zitten. (BBC, AP)

Leider Tsjetsjenië klaagt activist aan

Door onze correspondent

Moskou, 7 juli. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov zet zijn smaadproces tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov voort, nadat hij in februari zijn aanklacht had laten vallen. De reden zou zijn dat Orlov niet is ingegaan op een aanbod van Kadyrov om tot een regeling te komen. Orlov had Kadyrov er vorig jaar van beschuldigd indirect verantwoordelijk te zijn voor de moord op onder meer de Tsjetsjeense mensenrechtenactivist Natalia Estemirova in 2009. Begin dit jaar werd Orlov tot een boete van 1.790 euro veroordeeld. Kadyrov wilde daarna een strafzaak tegen Orlov beginnen, maar zette dit niet door, naar eigen zeggen op verzoek van zijn moeder.

Jordanië straft top wegens corruptie

Amman, 7 juli. Een Jordaanse rechtbank heeft gisteren drie ex-topfunctionarissen en een van de rijkste zakenlieden van het land tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie. Het was de eerste keer dat functionarissen van dit niveau werden veroordeeld. Onder hen is een vroegere minister van Financiën, Adel Qudeh, en een raadgever van premier Rifai, Mohammed Rawashdeh. Zij zouden steekpenningen hebben aangenomen van de zakenman, Khaled Shaheen. Premier Rifai heeft bij zijn aantreden in december gezegd corruptie aan te pakken. (Reuters, AFP)

Perscensuur hersteld in Soedan

Khartoum, 7 juli. De Soedanese autoriteiten hebben de censuur hersteld, die was afgeschaft voor de verkiezingen in april, zo heeft een woordvoerder van de journalistenbond gisteren meegedeeld. De censuur geldt de kwestie van eenheid dan wel deling van het land en de veiligheidssituatie voorafgaand aan het referendum in januari in Zuid-Soedan over mogelijke onafhankelijkheid van het gebied. In dat verband kreeg de krant Al-Intibaha, een van de weinige Soedanese bladen die voor Zuid-Soedanese onafhankelijkheid pleit, een verschijningsverbod opgelegd. (AFP, Reuters)

Londen onderzoekt martelingen

Londen, 7 juli. De Britse regering laat onderzoeken of Britse inlichtingendiensten weet hadden van het martelen van terreurverdachten op vreemde bodem. Premier Cameron kondigde het onderzoek gisteren aan. „We vinden allemaal dat deze affaire voor eens en voor altijd moet worden opgelost”, zei hij. Het onderzoek volgt op beschuldigingen van twaalf ex- gevangenen over mishandelingen in onder meer Pakistan en Marokko, waarvan Britse geheim agenten op de hoogte zouden zijn geweest. Het onderzoek, dat eind 2011 moet zijn afgerond, wordt geleid door de gepensioneerde rechter Peter Gibson. (AP, Reuters)

3 doden bij protest in Kashmir

Srinagar, 7 juli. In het door India bestuurde deel van Kashmir zijn gisteren drie doden gevallen bij botsingen tussen de politie en betogers die protesteerden tegen het Indiase bewind. De politie opende het vuur op de stenengooiende menigte in Srinagar toen die met traangas niet uiteengedreven kon worden. Een van de doden is een zestienjarige jongen, een andere is een jonge vrouw die volgens de politie door een afketsende kogel is getroffen. (AP)

Aanklacht Arizona om illegalenwet

Washington, 7 juli. De Amerikaanse regering heeft gisteren Arizona aangeklaagd wegens de nieuwe, omstreden immigrantenwet in de staat. De wet, die de politie verplicht van illegaliteit verdachte mensen te controleren, is volgens het ministerie van Justitie ongrondwettelijk. Onder de wet kunnen bezoekers, immigranten en burgers worden lastig gevallen en gedetineerd, aldus het ministerie. De inwerkingtreding van de wet op 29 juli wordt mogelijk uitgesteld door een rechter. (AP)