Kasseien husselen Tour door elkaar

Fabian Cancellara was ook in de kasseienetappe de baas in de Tour en heroverde geel.

Lance Armstrong verspeelde twee minuten als gevolg van een lekke band.

Spectators cheer as the pack cycles past during the third stage of the Tour de France cycling race over 213 kilometers (132 miles) with the start in Wanze, Belgium and finish in Arenberg, northern France, Tuesday July 6, 2010. The 213 kilometers (132 miles) stage involves 13.2 kilometers (8.2 miles) of strenuous highly-feared cobblestone-paved roads. (AP Photo/Michel Spingler)
Spectators cheer as the pack cycles past during the third stage of the Tour de France cycling race over 213 kilometers (132 miles) with the start in Wanze, Belgium and finish in Arenberg, northern France, Tuesday July 6, 2010. The 213 kilometers (132 miles) stage involves 13.2 kilometers (8.2 miles) of strenuous highly-feared cobblestone-paved roads. (AP Photo/Michel Spingler) AP

Machinist Fabian Cancellara denderde gistermiddag tegen vijven met een treintje van de Deense wielerploeg Saxo Bank in volle vaart over de gevaarlijke kasseistrook van de D158B bij Sars-er-Rosières. Een paar plaatsen achter hem stuurde Frank Schleck even van de keien af, het verleidelijk gladde gootje in, direct weer terug de weg op en sloeg hard op zijn rug tegen de grond. Einde Tour de France voor de nummer vijf van vorig jaar. En in dezelfde split-second glipte zijn jongere broer Andy, vorig jaar tweede, mee met Cancellara in de achteraf beslissende ontsnapping.

De Noor Thor Hushovd won de sprint van een kopgroep van zes in de derde etappe van de Tour, een soort mini-editie van de klassieker Parijs-Roubaix over zeven kasseistroken met een totale lengte van 12,5 kilometer. De favorieten voor de eindzege Andy Schleck en Cadel Evans, die deel uitmaakten van de kopgroep, stegen in het klassement. Verder waren er vooral verliezers in de Hel van het Noorden. De Fransman Sylvain Chavanel moest een paar keer van de fiets, kwam op 3.58 minuut pas als 95ste binnen en leverde zijn gele leiderstrui na één dag weer in bij Cancellara.

Alberto Contador, geen keienspecialist, leek zich er goed doorheen te slaan maar loste in de laatste kilometer zomaar uit een groepje dat werd geleid door zijn Kazachstaanse ploeggenoot Aleksandr Vinokoerov, met onder meer de Russische Rabokopman Denis Mensjov en de Britse nummer vier van vorig jaar, Bradley Wiggins. De Tourwinnaar van 2009 verloor 1.13 minuut en vond zichzelf terug op de negende plaats in het klassement, op 1.40 van het geel.

Zijn grote rivaal Lance Armstrong reed na de cruciale ontsnapping van Cancellara en de zijnen aanvankelijk in een achtervolgend groepje, vóór Contador. Net toen de Spanjaard aansloot, reed de zevenvoudig Tourwinnaar lek. Ondanks de hulp van ploeggenoot Jaroslav Popovitsj kon hij niet meer terugkeren. In het klassement zakte Armstrong naar de achttiende plaats, op 2.30 van Cancellara. „Ik zat in een goede positie bij het opdraaien van de kasseien”, zei hij na afloop tegen persbureau ANP. „Ik rijd alleen lek op een slecht moment. Pech. Dan is het heel moeilijk om terug te komen. Mijn kansen hebben een deukje opgelopen, maar ik ga nog niet naar huis. We gaan proberen in de bergen tijd terug te pakken.”

Robert Gesink, die een dag eerder na een val een scheurtje opliep in de ellepijp, viel op de laatste strook kasseien opnieuw en kwam in een groep met onder meer Girowinnaar Ivan Basso binnen op 2.24 van Hushovd. Toch was de 24-jarige mede-kopman van Rabo niet ontevreden over zijn helletocht, die hij volbracht met pijnstillers en de onderarm in het verband. „Het was een pijnlijk dagje maar uiteindelijk was het te doen. Ik heb geprobeerd van voren te blijven, maar bij die val van Schleck zat ik te ver naar achteren en verloor ik mijn goede positie. De jongens hebben me goed geholpen, ik heb gegeven wat ik kon. We zijn binnen. We hebben het gehad.”

Voor Luxemburgs kampioen Frank Schleck (30) kwam gisteren een einde aan zijn ambities voor het Tourklassement van dit jaar. „Dit is jammer voor de ploeg en voor de Tour”, reageerde ploegleider Bjarne Riis. De Deen zag zijn ploeg als een eenheid domineren in de kasseienrit, ondanks de berichten dat de broers Schleck volgend seizoen vertrekken naar een eigen Luxemburgse ploeg.

De oudste van de broers, onlangs eindwinnaar in de Ronde van Zwitserland, vloog tot zijn val onbevangen over de kasseien. Toch kwam hij al eerder in zijn carrière hard ten val, zoals in de Amstel Goldrace van vorig jaar en de Ronde van Zwitserland van 2008. Destijds sloeg hij als koploper in het ravijn terwijl zijn broertje Andy in een achtervolgende groep voorbij reed. Gisteren reed hij voor zijn broer en zag hij het ongeluk niet. „Dit is erg voor Frank”, was zijn eerste reactie na afloop, hoewel hij zelf zijn verlies in de proloog ruimschoots goedmaakte en tijd won op de meeste concurrenten voor de eindzege.